Tichete sociale pentru o categorie de români. Cine sunt beneficiarii și cum pot fi folosiți banii

Tichete sociale pentru o categorie de români. Cine sunt beneficiarii și cum pot fi folosiți banii
Cand incepe distribuirea voucherelor de 50 de euro

Se dau tichete sociale pentru o categorie de români. Beneficiarii acestor tichete sunt persoanele în risc de sărăcie extremă. Ce acte sunt necesare pentru obținerea voucherelor de 50 de euro și cum pot fi utilizați banii de pe acestea, vedeți în articolul de mai jos.

Vouchere de 50 de euro. Ce acte se depun la primărie pentru a intra în posesia lor

Începând cu data de 1 iunie, guvernul României începe distribuirea voucherelor de 250 de lei pentru persoanele aflate în risc de sărăcie extremă. Astfel, autoritățile au publicat modelele documetelor necesare intrării în posesie a tichetelor sociale în valoare de 250 de lei, sumă ce va fi acordată o dată la fiecare două luni. Banii vor ajunge la pensionari, persoane cu dizabilități sau la acele familii care au venituri reduse.

De aceste tichete valorice vor beneficia și familiile cu copii ce nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei. Aceste vouchere se vor acorda de la începutul lunii iunie și până la sfârșitul anului 2022.

Actele se depun la primăria locală

De asemenea, familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor putea solicita acordarea tichetelor sociale prin depunerea, la primăria de care aparțin, a unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere.

Ordinul nr. 846/2022 emis joi de Ministerul Muncii stabilește modelul celor două acte necesare solicitării ajutorului de 250 de lei la două luni, respectiv al cererii și al declarației pe propria răspundere ce trebuie depuse la primărie.

Conform OUG 63/2022, care reglementează acest ajutor financiar, persoanele aflate în risc de sărăcie extremă, din cauza scumpirilor din ultima perioadă, vor primi, o dată la două luni, vouchere sociale în valoare de 250 de lei.

Pentru ce pot fi folosiți banii

Acest sprijin financiar va putea fi folosit doar pentru cumpărarea alimentelor de bază sau asigurarea de mese calde. În afară de familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor putea beneficia de aceste tichete sociale și persoanele vulnerabile, respectiv pensionarii și persoanele cu dizabilități care au venituri de până la 1.500 de lei, familiile cu venituri de până la 600 de lei pe membru de familie, precum și cele care primesc ajutor social și persoanele fără adăpost.

Voucherele ajung la beneficiari sub formă de carduri, prin poștă

Beneficiarii acestor ajutoare financiare vor primi voucherele la domiciliu prin poștă, sub formă de card, iar persoanele fără adăpost le vor primi direct de la Primării.

De asemenea, s-au prevăzut și sancțiuni pentru aceia care vor încerca să folosească în alt scop tichetele de 50 de euro. Așadar, cei care vor încălca legea vor fi pasibili de amenzi de până la 10.200 de lei.