Toți oamenii trebuie să fie atenți la semnalele pe care le primesc din partea corpului lor. Organismul îți indică exact unde greșești în alimentația ta, în programul de odihnă sau în cel sportiv. Ce faci greșit dacă îți este somn la orele prânzului? Iată ce se întâmplă în corp și cum poți preveni starea de somnolență! Majoritatea au obiceiul de a se culca imediat ce termină masa din jurul orelor 17:00.
Majoritatea oamenilor se confruntă cu o somnolență ieșită din comună după ce mănâncă. Primul gând după o masă copioasă este să te pui puțin la odihnă. Starea ta are o legătură foarte strânsă cu ceea ce ai consumat la masa de prânz.
Ea poate fi cauzată de scăderea naturală a semnalului de alertă și al energiei. Este firesc să te simți puțin somnoros după ce ai mâncat. Unii specialiști susțin că are legătură cu digestia. Există totuși o concepție greșită cu privire la modul în care fluxul de sânge poate provoca somnolență în timpul digestiei.
Dacă ar fi așa, te-ai aștepta să se întâmple același lucru și după micul dejun sau cină. Mulți experți spun că nici asta și nici tipul de mâncare nu provoacă în fapt somnolență, ci există anumite elemente care te fac să te simți astfel. Melatonina, triptofanul și alcoolul sunt câteva care sunt asociate cu starea de somn.
Unele alimente te pot face să te simți obosit, mai ales curcanul și alimentele care conțin triptofan. Organismul transformă triptofanul în serotonină și apoi în melatonină. De asemenea, consumul de alcool provoacă și el somnolență pentru că îmbunătățește efectele adenozinei.
Dormi mai mult noaptea
Asigură-te că ai parte de suficientă lumină naturală
Nu neglija mișcarea
Consumă cofeină cu moderație
Dormi timp de 10 până la 20 de minute la prânz.
„Căldura inhibă centrul foamei și automat ar trebui să ne săturăm cu cantități mai mici de mâncare, pentru că în mod natural nu ne mai e așa de foame. Așa că felul principal de mâncare ar trebui să conțină multe legume și salate, combinate cu o proteină.
Proteina folosită să fie una mai slabă, fie de origine animală – carne de pește sau de pasăre, lactate, ouă – sau proteină de origine vegetală, cum ar fi leguminoasele – fasole, năut, linte -, ciuperci, tofu, nuci, semințe”, explică dr. Daciana Ispir, consilier nutriție binecumine.ro despre importanța mesei de prânz.