24 mai 2019 | 06:30

Orele ideale la care e bine să iei masa. Obiceiuri din întreaga lume

Știri generale
Orele ideale la care e bine să iei masa. Obiceiuri din întreaga lume

Am auzit cu toții sfaturi legate de momentele de peste zi în care ar trebui să mănânci, dar există particularități mult mai precise care ar putea duce la un stil de viață mai sănătos.

De cele mai multe ori, mănânci de foame, ignorând complet ora la care te-ai pus la masă. Poate nu-ți pasă că mănânci la birou sau cu zece minute înainte să te culci. Corpul are însă nevoie de timp pentru digerarea alimentelor și, mai ales, pentru absorbția nutrienților din mâncare. Dacă faci un efort să respecți un orar al meselor, beneficiile sunt mai multe decât ai crede.

Micul dejun ideal ar trebui să se desfășoare între orele 7 și 8 dimineața. În contextul în care a trecut mult timp de la cină, corpul are nevoie de provizii energetice pentru a începe ziua plină de activități. Dacă nu ești atât de matinal, încearcă să mănânci până în 10, ca să nu-ți decalezi prânzul. În cel mai rău caz, nu mânca la mult de 30 de minute după ce ”ai făcut ochi”.

Prânzul ideal este între 12:30 și 14:00. Dacă nu reușești să respecți acest orar și organismul îți cere mâncare, s-ar putea să devii subit mai irascibil și să te simți obosit, fără un motiv aparent. Dacă mai ai nevoie de o referință pentru ora prânzului, încearcă să fie la patru ore după micul dejun.

Cina nu ar trebui să fie mâncată după 18:30, eventual între 18:00 și 19:00. Dacă nu reușești să te ții de acest program, ai grijă ca măcar după ora 22:00 să nu mai mănânci nimic, deoarece obiceiul respectiv va duce la îngrășare, fără să consumi cantități spectaculoase de alimente.

Chiar dacă în privința orelor la care mănânci, există niște referințe clare, particularitățile experienței de a lua masa variază foarte mult de la o zonă la alta de pe mapamond. În plus, depinde ceea ce mănânci la acea masă și, în funcție de circumstanțe, ignorarea anumitor reguli poate fi percepută ca o lipsă de respect.

În Japonia, a mânca zgomotos este un compliment la adresa bucătarului. Acesta va fi onorat dacă sorbi un bol de supă cu tăiței, iar în contextul în care lingurile sunt o raritate, oricum nu prea ai alternative. În ceea ce privește utilizarea bețișoarelor, în toate țările asiatice, este foarte important să nu le înfigi în bolul cu orez, ci să le ții, pe cât posibil, în paralel cu farfuria.

În India și Orientul Mijlociu, oamenii s-ar putea uita ciudat dacă nu mănânci cu dreapta. Particularitatea are în spate considerente religioase, pentru că mâna stânga este considerată impură.

În Franța, rareori se împarte nota. Fie o achiți integral, fie îl lași pe celălalt să o plătească. Acest comportament este o dovadă de respect și galanterie. Deoarece francezii sunt foarte pretențioși când vine vorba de pâine, ei o mănâncă de obicei la finalul mesei, cu un aperitiv, de obicei brânză. Indiferent cât îți este de foame, nu mânca pâine goală și nu lăsa resturi de pâine în farfurie, ci lângă ea, pe un șervețel sau direct pe masă.

Mănâncă Taco doar cu mâna în Mexic și nu uita să spui ”provecho” atunci când te așezi la masă, în semn de poftă bună. În Italia, cappuccino se consumă spre seară, în timp ce un espresso este bun la orice oră.

Bucătarii portughezi nu empatizează cu momentul în care ceri sare sau piper, iar gestul este perceput ca un afront la adresa celui care a preparat mâncare. În Rusia, încearcă să nu ții mâinile sub masă niciodată atunci când mănânci.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Veste de groază pentru români. Sărăcia bate la ușă în 2025
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro