Numărul de noi infecții cu covid-19 înregistrate la nivel mondial până pe 2 ianuarie 2022 a crescut cu 71% față. Datele au fost publicate în raportul epidemiologic săptămânal al OMS. Au fost înregistrate aproximativ 9,5 milioane de cazuri noi de boală. Este cel mai mare număr de până acum și o inversare bruscă a declinului constant al cazurilor. Infecțiile săptămânale au crescut cu 65% în Europa, cu 78% în Asia de Sud-Est și cu 100% în Americi. România, în luna ianuarie a trecut, din păcate, de pragul de 2 milioane de cazuri. Un motiv al acestor date, spune Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, este implicarea medicilor de familie în procesul de testare.
Europa, din păcate, se sufocă din nou sub numărul de cazuri de noi infectări. Majoritatea dintre acestea au fost declarate ca infectări cu noua variantă, Omicron. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic pentru covid-19 din cadrul Programului OMS pentru urgențe sanitare, a declarat că vârful global de infecții a fost determinat de varianta Omicron. Noua tulpină a fost detectată peste tot unde a fost disponibilă o bună secvențiere genetică.
Mutațiile variantei Omicron au făcut ca acesta să adere mai bine la celulele umane și să scape de imunitatea la infecții și vaccinare. Creșterea este, de asemenea, rezultatul unei scăderi a distanțării sociale, a purtării de măști și a evitării mulțimilor.
„Toți acești factori permit virușilor să se răspândească, indiferent dacă este vorba de omicron sau de altceva”, a declarat Kerkhove într-o conferință de presă la 8 ianuarie.
Datele ultimelor 24 de ore, arată că în România au fost înregistrate un total de 2.146.558 de cazuri, conform informărilor oficiale. Într-un interviu acordat redacției Impact, Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, spune că un motiv pentru explozia de cazuri este și faptul că medicii de familie s-au implicat masiv în testarea pacienților.
Medicul a mai făcut precizarea, extrem de importantă, că pacienții au posibilitatea de a se testa gratuit la cabinetele medicilor de familie, unde aceștia sunt arondați:
„Trebuie precizat din capul locului că nu oricine se poate testa gratuit la cabinetele medicilor de familie. Oricine se poate testa, așa este, dar contra cost. Pentru a se aplica gratuitatea e nevoie ca cel care vine la cabinet să prezinte simptome.
Or, cele mai des întâlnite simptome, în baza cărora efectuăm testări gratuite, sunt cele legate de dureri de cap, febră și respirație îngreunată. Oricine se plânge de așa ceva și se poate verifica ce spune, va fi testat gratuit. Sau cei în cazul cărora insistă medicul să se facă un asemenea test!”, a precizat Sandra Alexiu pentru Impact.
Medicul Sandra Alexiu a mai declart că s-au înregistrat scăderi masive la prețul testelor, acestea variind între 10 și 40 de lei, dar la cabinetele medicilor de familie. Medicul a mai făcut precizarea că oricine se poate testa, dar plătind testul.
„E bine de știut că valoarea testelor a scăzut mult în ultima perioadă. Ea variază între 10 și 40 de lei, în funcție de tipul de test folosit. Medicii de familie din România nu achiziționează decât tipurile de test agreate deja de Uniunea Europeană.
La prețul testului în sine se mai adaugă câțiva lei. Fiindcă medicul de familie trebuie să-și acopere și costurile legate de cumpărarea mănușilor, măștilor și halatelor de unică folosință, dar și a abonamentelor speciale încheiate cu firmele care vin să ridice acest deșeu, care nu e unul obișnuit și care se depozitează, se ridică, transportă și se distruge separat. Toate aceste servicii ridică valoarea unui test”, arată Sandra Alexiu.
Tot mai multe dovezi internaționale arată că varianta Omicron este mai puțin probabil decât varianta Delta să provoace boli grave sau internări în spital. Cazurile au crescut în fiecare regiune.
Datele mai arată că decesele au scăzut peste tot, cu excepția Africii. Pe continetul african numărul deceselor a crescut cu 22% față de săptămâna precedentă, potrivit datelor OMS.