Valeriu Gheorghiță, ultimele informații despre vaccinarea anti-Covid-19 la medicul de familie. Cu ce ser vor fi imunizați cetățenii, de fapt

Valeriu Gheorghiță, ultimele informații despre vaccinarea anti-Covid-19 la medicul de familie. Cu ce ser vor fi imunizați cetățenii, de fapt

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat data la care va începe vaccinarea la medicul de familie. Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut precizări despre numărul medicilor care s-au înscris în această campanie, dar și despre serurile pe care cetățenii le vor avea la dispoziție pentru a alege cu care doresc să se imunizeze.

Câți medici au decis să se implice în campania de vaccinare

În cursul serii de joi, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat oficial data la care va începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Potrivit acestuia, o treime dintre medicii care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate au dorit să se înscrie în această campanie, însă, mulți dintre aceștia se află deja în centrele de vaccinare, ceea ce înseamnă, că aceștia vor fi în număr mai mic în cabinetele proprii.

„Medicii de familie vor începe sa vaccineze pe 4 mai. Toată infrastructura logistica este deja stabilita, medicii de familie au fost identificați. Vorbim de circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime, sunt circa 10.700 de medici la nivel național in contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, însă sa știți ca mare parte dintre medicii de familie sunt implicați in centrele de vaccinare care deja funcționează.

Este foarte dificil sa vaccinezi şi în cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare fixe, să ai grijă şi de ceilalți pacienți pe care îi ai în lista şi în îngrijire, să asiguri asistență medicală primară, este un efort deosebit”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, joi seara, la Digi24.

Cu ce vaccin se pot imuniza cetățenii

Dacă acum câteva zile se vorbea despre vaccinarea cu AstraZeneca, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că cetățenii vor avea posibilitatea să se vaccineze cu unul dintre cele trei vaccinuri disponibile: AstraZeneca, Moderna și Johnson&Johnson.

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare a ținut să sublinieze că serul de la AstraZeneca va fi folosit într-o mai mică măsură, având în vederea reticența și frica oamenilor.

„Avem mai multe opțiuni, sunt trei opțiuni pe masa: vaccinul de la compania AstraZeneca, vaccinul de la Johnson&Johnson și vaccinul de la compania Moderna, însă vom demara foarte probabil cu vaccin de la Johnson&Johnson și vaccin de la Moderna.

Vaccin de la AstraZeneca atâta timp cât vom avea medici de familie care vor solicita și acest tip de vaccin îl vom da, însa nu vrem sa insistăm în momentul de față, să distribuim să începem cu vaccinul de la AstraZeneca pentru care în momentul acesta nu exista o dorință foarte mare și îmi doresc ca acest demers sa fie unul de succes si nu sa batem pasul pe loc”, a mai adaugat medicul.