26 feb. 2024 | 09:21

Teritoriul din Ucraina, revendicat de Rusia, ar fi aprobat și de Occident. Ce a anunțat președintele Lukașenko

News
Teritoriul din Ucraina, revendicat de Rusia, ar fi aprobat și de Occident. Ce a anunțat președintele Lukașenko
Teritoriul din Ucraina, revendicat de Rusia, ar fi aprobat și de Occident. Ce a anunțat președintele Lukașenko

Războiul din Ucraina continuă, chiar și la 3 ani de la izbucnirea lui. Vladimir Putin nu dă semne că se va retrage prea curând de pe front și pune în aplicare tot felul de tactici, prin care câștigă zone importante. În acest context, președintele Lukașenko a făcut acum un anunț alarmant, referitor la un teritoriu din Ucraina.

Occidentul, înțelegere cu Rusia

Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, a provocat un val de critici și controverse după ce a declarat că națiunile occidentale ar fi de acord cu revendicările Rusiei asupra Crimeei, teritoriu anexat de Federația Rusă în 2014. Afirmațiile lui Lukașenko au fost raportate de agenția de presă TASS duminică, alimentând îngrijorările și tensiunile deja existente în regiune.

„Crimeea este pământ rusesc, teritoriu rusesc, asta cred rușii, iar Occidentul este și el de acord cu acest lucru”, a declarat el, informează agenția de presă Baha.

Regimul condus de Lukașenko este deja în centrul atenției internaționale, fiind acuzat de numeroase abuzuri ale drepturilor omului și de înăbușirea opoziției politice. De asemenea, opoziția din Belarus îl acuză pe Lukașenko de fraudarea alegerilor prezidențiale din 2020, care au generat ample proteste și reprimări violente împotriva demonstranților.

Vezi și: Vladimir Putin a pus ochii pe Republica Moldova! Transnistria ar urma să ceară în câteva zile alipirea la Rusia. Pericol real pentru ţara vecină

Declarațiile recente ale liderului belarus vin într-un context sensibil și tensionat, în care relațiile internaționale sunt deja marcate de conflicte și rivalități geopolitice. Belarusul a devenit unul dintre principalii parteneri ai Rusiei încă de la declanșarea Războiului din Ucraina acum doi ani, fiind inclusiv un punct de lansare pentru operațiunile militare rusești.

Câți militari a pierdut Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o declarație îndrăzneață și emoționantă duminică, dezvăluind primul bilanț oficial al pierderilor în războiul cu Rusia. Potrivit acestuia, cel puțin 31.000 de militari ucraineni au fost uciși în conflictul devastator care a început odată cu invazia rusă din 24 februarie 2022.

În cadrul unei conferințe de presă, Zelenski a subliniat că, deși cifra este alarmantă, fiecare pierdere reprezintă o tragedie pentru Ucraina. El a reacționat și la afirmațiile propagandistice ale liderului rus, Vladimir Putin, care a contestat cifrele oficiale, Zelenski subliniind că „31.000 de militari ucraineni au murit în acest război. Nu 300.000 și nici 150.000, cum spun Putin și cercul său de mincinoși”.

Zelenski a transmis și un apel la solidaritate și sprijin către aliații din Occident, subliniind că victoria Ucrainei împotriva Rusiei depinde în mare măsură de sprijinul lor. În special, președintele ucrainean s-a arătat încrezător că Congresul american va aproba ajutorul financiar promis Ucrainei, subliniind că „nu există alternativă” unei victorii în acest război.

Citește și: Rusia amenință cu un război nuclear. Ce țări sunt vizate dacă pierd războiul din Ucraina

În ceea ce privește pierderile civile, Zelenski a menționat că zeci de mii de civili au fost uciși în părțile ocupate ale Ucrainei, iar aceste pierderi tragice au fost adesea subestimate și ignorate de comunitatea internațională.

„Problema dacă Ucraina va pierde, dacă situaţia va fi foarte dificilă şi dacă va exista un număr mare de victime depinde voi, de partenerii noştri, de lumea occidentală”, a subliniat în această conferinţă de presă.

Deși pierderile de vieți omenești sunt greu de cuantificat și de adus la lumină într-un conflict atât de amplu și devastator, surse independente din Rusia și Statele Unite sugerează că bilanțul real al victimelor poate fi mult mai mare decât cifrele oficiale.

În timp ce Moscova estimează pierderile militare ale Ucrainei la 70.000 de morți și aproape de două ori mai mulți răniți, armata rusă a pierdut cel puțin 75.000 de militari, conform unei investigații realizate de publicații independente din Rusia.

Rușii ar fi executat șapte prizonieri ucraineni

Într-un nou episod tragic al conflictului din estul Ucrainei, trupele ruse sunt acuzate că au împușcat șapte prizonieri de război ucraineni în regiunea Donbas. Informațiile furnizate de autoritățile ucrainene și raportate de agenția de presă dpa dezvăluie că execuția a avut loc sâmbătă, în apropierea orașului Bahmut, controlat de forțele ruse.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinez, a adus în atenție acest incident îngrozitor, afirmând că soldații ucraineni, aflați într-un act de predare cu mâinile sus, ar fi trebuit să fie luați prizonieri conform regulilor internaționale, însă au fost împușcați fără milă de către trupele ruse. Cu toate acestea, informațiile inițiale nu au putut fi verificate independent.

Te-ar putea interesa și: ‘Amenințare gravă la adresa securității SUA’. Rusia ar pregăti să ducă o armă nucleară în spațiu

„O astfel de execuție este o crimă de război”, a declarat Lubinez, subliniind că acest incident reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar de către Rusia. În încercarea de a atrage atenția comunității internaționale asupra acestui caz șocant, Lubinez a anunțat intenția de a face un apel oficial către Organizația Națiunilor Unite și către Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Este important de menționat că această acuzație survine în contextul unor incidente similare recente, în care trupele ruse au fost implicate în execuții sumare ale prizonierilor de război ucraineni.

Într-un alt caz grav, au fost acuzați că au executat cel puțin șase soldați ucraineni răniți, care nu au putut fi evacuați în timp util în timpul capturării orașului Avdiivka din Donețk. Kievul a prezentat înregistrări video făcute de o dronă, drept dovadă în acest caz.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro