Campania Rusiei din Ucraina a ajuns iar într-un impas, iar cancelariile europene tot pun presiuni pe Kremlin, în ideea de a înceta războiul. Pe de altă parte, apropiații lui Putin fac din nou declarații beligerante, amenințând cu un potențial război nuclear. Citește mai departe și află ce țări sunt vizate dacă pierd războiul din Ucraina.
La nici două săptămâni de la inerviul acordat de Vladimir Putin unui jurnalist american, fostul premier și președinte rus, Dmitri Medvedev recidivează. Acesta amenință, din nou, cancelariile occidentale cu un potențial război nuclear dacă Rusia ar pierde războiul din Ucraina. Un alt motiv, mai spun Medvedev, pentru acest potențial război, ar fi împingerea Rusiei spre granițele pe care le avea în 1991.
Vezi și: Dmitri Medvedev, avertismentul care zguduie întreaga omenire. Cum răspunde contraofensivei ucrainene
Într-o postare pe Telegram, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și-a reiterat binecunoscuta poziție potrivit căreia „puterile nucleare nu pierd niciodată un război”, atâta timp cât își apără patria.
Dmitri Medvedev a discutat cazul succesului Ucrainei în acest război. În opinia sa, revenirea Ucrainei la vechile sale granițe ar contrazice Constituția rusă, mai ales că teritoriile cucerite din estul Ucrainei și Crimeea au fost deja anexate ca părți integrante ale Rusiei, ceea ce ar putea duce la un război nuclear.
Vezi și: Dmitri Medvedev, jigniri pe bandă rulantă la adresa lui Emmanuel Macron
Fostul președinte face referire la stiuația frontierelor din 1991, spunând că acestea sunt liniile de frontieră comune, recunoscute la nivel internațional, ale Rusiei și Ucrainei. recunoașterea venea cu mult înainte de anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.
„Și acum să trecem la întrebarea principală: Acești idioți [din Occident] chiar cred că poporul rus ar accepta o astfel de dezintegrare a țării lor?”, a scris Medvedev.
În textul publicat pe Telegram, Medvedev merge mai departe cu amenințările cu un potențial război nuclear, precizând, în opinia sa, ce țări sunt vizate dacă pierd războiul din Ucraina:
„Prăbușirea Rusiei va avea consecințe mult mai teribile decât rezultatul unui război obișnuit, până și cel mai lung. Încercarea de a a duce Rusia la granițele din 1991 va duce la un singur lucru – la războiul global cu Occidentul folosind toate resursele strategice ale arsenalului nostru. Împotriva Kievului, Berlinului, Londrei, Washingtonului.
Împotriva tuturor celorlalte locuri istorice frumoase care au fost incluse de multă vreme ca ținte ale triadei noastre nucleare. Am avea determinarea să facem asta dacă dispariția țării noastre veche de 1000 de ani, a patriei noastre mărețe, ar fi la risc, împreună cu sacrificiile făcute de poporul rus de-a lungul secolelor? Răspunsul este evident”, a scris Medvedev pe contul său de Telegram.
Vezi și: Dmitri Medvedev, amenințări grave către o țară din Europa
În timp ce Kievul insistă asupra returnării tuturor teritoriilor ocupate, inclusiv a peninsulei Crimeea, Rusia dorește să păstreze teritoriile cucerite pe care le-a integrat deja în teritoriul său național. Pe teren, în Ucraina, cel puțin trei persoane au fost ucise în atacuri cu drone și rachete rusești în estul Ucrainei, au declarat duminică liderii locali.
Două cadavre au fost recuperate până în prezent din dărâmăturile unei clădiri rezidențiale din orașul Kramatorsk, care a fost lovită de o rachetă în cursul nopții, a declarat Vadim Filashkin, guvernatorul militar al regiunii Donețk, pe Telegram.
Vezi și: Dmitri Medvedev amenință din nou Occidentul cu o catastrofă nucleară. În ce situație va fi declanșatăei militare din regiunea învecinată Harkov, a raportat un mort și cinci răniți într-un atac asupra unei clădiri rezidențiale cu două etaje din orașul Kupiansk, aflat în linia întâi. Rusia a atacat peste noapte cu șase rachete antiaeriene S-300 care au fost transformate pentru a lovi ținte terestre, trei rachete de croazieră Ch-22 și o rachetă aer-sol Ch-59, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.
Armata rusă a lansat 14 drone de luptă Shahed, dintre care 12 au fost distruse înainte de a-și atinge ținta. Racheta aer-sol a fost, de asemenea, interceptată, iar un avion de vânătoare rusesc a fost doborât, a precizat forțele aeriene. Oficialii serviciilor secrete britanice consideră că Rusia l-ar fi putut înlocui pe șeful Flotei sale din Marea Neagră, amiralul Viktor Sokolov, probabil din cauza „succesului Ucrainei în scufundarea diferitelor nave aflate sub comanda sa”.