Tensiuni la granița României cu Ucraina. Moscova amenință că va interveni în Marea Neagră

Tensiuni la granița României cu Ucraina. Moscova amenință că va interveni în Marea Neagră

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat joi (25 iulie) că, împreună cu Parchetul Militar, a reținut, în portul ucrainean Izmail de la Marea Neagră, un petrolier rusesc pentru presupusa sa implicare în incidentul petrecut, în noiembrie 2018, la intrarea în strâmtoarea Kerci, când Rusia a sechestrat trei nave militare ale marinei ucrainene.

Ce măsuri au fost luate la granița României cu Ucraina

Serviciul de Securitate al Ucrainei, împreună cu Parchetul Militar, a reținut petrolierul rusesc Neyma, care a blocat navele militare ale Ucrainei în strâmtoarea Kerci. În cursul unei anchete preliminare s-a stabilit că, la ordinul direct al înaltei conduceri a FSB al Federației Ruse, reprezentanții Serviciului de graniță al Rusiei (instituție subordonată FSB) au comis un act de agresiune armată împotriva navelor militare ucrainene – Nikopol, Berdiansk si Yana Kapu în strâmtoarea Kerci„, menționează SBU într-un comunicat, citat de ziare.com.

În timpul acelui incident, gărzile au capturat navele ucrainene cu tot cu echipaje,  pe motiv că au încălcat apele teritoriale rusești. SBU indică într-un comunicat că petrolierul, denumit acum Nika Spirit și care se numea anterior Neyma, a intrat joi în portul Izmail (regiunea Odesa), unde a fost identificat și reținut.

Potrivit comunicatului SBU, echipajul petrolierului rusesc, care a blocat in noiembrie 2018 trecerea prin strâmtoarea Kerci, a fost interogat, desfășurându-se o cercetare penală. Conform Parchetului Militar de la Kiev si SBU, 15 înalți responsabili de la vârful armatei ruse, printre care un contramiral, doi viceamirali și un general-colonel, sunt suspectați de implicare în incidentul de anul trecut în Marea Neagră.

Ucraina, avertizată cu posibile „consecințe”

După ce petrolierul rusesc a fost reținut de către SBU, în portul ucrainean, diplomația rusă a avertizat Ucraina cu posibile „consecințe”. „Suntem pe cale de a stabili toate circumstanțele a ceea ce s-a întâmplat pentru a lua măsuri adecvate”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova. „Dacă se va dovedi că este o luare de ostatici ruși, aceasta va fi considerată o încălcare gravă a dreptului internațional și consecințele nu se vor lăsa așteptate”, a avertizat el.