Rusia și Ucraina au fost iar la un pas de război după conflictul din Strâmtoarea Kerci, dintre navele rusești și cele ucrainene. Rusia a redeschis circulația prin strâmtoare, dar cele două țări au cerut intervenția ONU pentru aplanarea conflictului.
În noaptea de duminică spre luni (25 – 26 noiembrie), trei nave ale marinei ucrainene au fost capturate de Federația Rusă atunci când au vrut să treacă prin Strâmtoarea Kerci, care asigură comunicarea dintre Marea Neagră și Marea Azov, în zona Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
În urma incidentului, în Ucraina a fost întrunit Consiliul de Securitate și Apărare unde i s-a cerut președintelui Petro Poroșenko instituirea legii marțiale timp de 60 de zile. Oficialii ucraineni consideră acțiunea Rusiei drept un “act nebunesc”, evident provocator, care nu poate fi trecut cu vederea, mai ales că între cele două tabere navale au existat schimburi de focuri, în urma cărora au fost răniți militari ucraineni.
La rândul lor, rușii se apără și spun că navele ucrainene au fost cele care au provocat și forțat intervenția Rusiei. Ucraina spune că, dimpotrivă, au fost anunțată din timp trecerea celor trei nave, fără intenții ostile.
Tensiunile dintre cele două țări au ajuns iar la un nivel foarte ridicat și ambele au cerut întrunirea Consiliului de securitate al ONU.
Nicio sursă de presă nu are date precise despre ce s-a petrecut în Marea Azov, și, din motive de securitate, e posibil să nici nu se afle adevărul, ca în cazul mai multor conflicte care au loc în această regiune.
Cert este că Rusia nu are de gând să cedeze, cel puțin în timpul lui Vladimir Putin, Peninsula Crimeei și orice prezență străină care are legătură cu NATO este considerată ostilă.
Cele trei nave capturate de ruși sunt două blindate, Berdiansk și Nikopol, și remorcherul Iani Kapu. În total, la bordul lor s-ar fi aflat 23 de militari, dintre care șase au fost răniți (doi dintre ei se află în stare foarte gravă).
Ucraina consideră acțiunea Rusiei drept act de agresiune, iar faptul că se instituie legea marțială nu este o declarație de război. Ca să fie eliminate suspiciunile Rusiei, ambele state au convocat intervenția strategilor și diplomaților ONU.
Luni, în jurul orei locale 04:00 (03:00, ora României), Alexei Volkov, directorul general al Porturilor Maritime din Crimeea, a declarat că s-a redeschis traficul maritim în zona Strâmtorii Kerci.
Aceasta este singura cale de acces din Marea Azov în Marea Neagră și separă Peninsula Crimeea anexată de ruși în 2014, și estul Ucrainei, unde încă au loc conflicte cu separatiștii proruși. Din acest motiv, Strâmtoarea Kerci este o zonă strategică foarte importantă pentru ambele state.
Rusia revendică monopolul apelor din largul Peninsulei Crimeea după anexarea acesteia. La polul opus, Kievul și Occidentalii acuză Moscova că „îngrădește” deliberat navigarea navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci.