Județele aflate sub cod galben de caniculă. Raed Arafat a publicat lista

Județele aflate sub cod galben de caniculă. Raed Arafat a publicat lista
Raed Arafat, masuri generale anti-canicula

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat care sunt județele aflate sub cod galben de caniculă. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, au susținut miercuri seară, o informare de presă pe tema caniculei la Palatul Victoria. Astfel, Raed Arafat a publicat lista cu județele unde va fi cel mai cald.

Raed Arafat, măsuri anti-caniculă. Unde va fi cel mai cald

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunțat decizia premierului Nicolae Ciucă de a convoca de dimineață consiliul, în vederea emiterii unui set de măsuri anti-caniculă.

Măsurile care vor fi luate vor rămâne valabile în următoarea perioadă, în situația în care Administrația Națională de Meteorologie (ANM) va mai emite coduri galbene, portocalii sau chiar roșii de caniculă.

Cod galben și portocaliu de caniculă

Pentru zilele următoare, în perioada 21 iulie-24 iulie 2022, meteorologii ANM au anunțat cod galben de caniculă în județele Bihor, Arad, Timiş, Caransebeş, Hunedoara, Alba, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, iar în perioada 22-23 iulie, cod portocaliu de caniculă în Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timişoara, precum și o parte din judeţul Caransebeş, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

„Codul galben se va extinde în perioada respectivă şi va afecta mai multe judeţe, conform hărţii care a fost comunicată de ANM (…). În situaţia în care ne aflăm şi într-o perioadă de secetă în unele zone, puţine ploi, vegetaţie uscată, riscul de apariţie a unor incendii, a unor incendii de pădure, este foarte ridicat”  a spus Raed Arafat.

A fost aprobat setul de măsuri generale

Astfel, s-au convocat și comitetele de urgență pe București și zonele aflate sub incidența codurilor emise de ANM. A fost aprobat setul de măsuri generale aplicabile populației și autorităților, a mai precizat Raed Arafat.

Măsurile generale sunt:

-adaptarea programului de lucru, limitarea activităților în aer liber
amenajarea de  corturi cu apă potabilă distribuită gratuit
campanie de informare a populației, inclusiv asupra interdicției folosirii focului în spațiul deschis, unde există pericol de incendiu de vegetație
-interdicția focului în aceste spații expuse
-monitorizarea zonelor forestiere frecventate de turiști,
desfășurare de controale în zona pădurilor și la operatorii economici
-identificarea persoanelor vulnerabile și asigurarea sprijinului pentru acestea
-pentru populație, evitarea deplasărilor si alternarea zonelor expuse caniculei, cu spațiile cu aer condiționat, mai ales pentru persoanele in vârsta
-evitarea expunerii la soare între orele 11-18, pe categorii de persoane cu risc
-asigurarea hidratării, evitarea consumului de alcool este puternic recomandat populației, combinația caniculă, mai ales cu consumul exagerat de alcool,. poate duce la probleme serioase de sănătate
-adaptarea vestimentației.