Experții în grădinărit au dezvăluit ce interval termic este optim pentru o bună dezvoltare a panseluțelor. Cum știi când trebuie să le muți într-un mediu mai cald și cum trebuie să le protejezi în sezonul rece, pentru ca primăvara să poată înflori în mod sănătos. Așa trebuie să le îngrijești corect.
Panseluțele sunt unele dintre cele mai comune flori din grădinile româncelor – și din motive bine întemeiate. Forma lor veselă și culorile vibrante pe care le prezintă nu pot fi trecute cu vederea. Sunt plante destul de rezistente la frig, însă trebuie întreținute corespunzător pentru a se menține sănătoase.
În sezonul de toamnă, gospodinele pasionate de grădinărit au multe sarcini ce trebuie duse la capăt. Îngrijirea gazonului, plantarea de bulbi pentru primăvară, mutarea plantelor sensibile la cald sunt doar câteva dintre ele. Uneori, panseluțele pot să fie ignorate, din neatenție sau comoditate.
Deși sunt destul de rezistente, panseluțele pot deveni vulnerabile la frig. Uneori, necesită un strat suplimentar de protecție, cum ar fi mulciul. Acesta nu are însă nicio importanță, în cazul în care panseluțele sunt ținute într-un mediu prea friguros.
Multe gospodine se bazează pe faptul că panseluțele sunt plante rezistente. Există însă o limită de temperatură sub care și peste care nu se poate trece, dacă vrei să te bucuri de flori frumoase.
Te-ar putea interesa și: Ce să plantezi în curte în luna noiembrie. Florile și plantele care sunt ideale în final de toamnă
Panseluțele tolerează bine, în general, temperaturile scăzute, potrivit grădinarului profesionist Zahid Adnan, de la The Plant Bible. Cu toate acestea, când temperatura scade semnificativ sub punctul de îngheț, panseluțele, deși sunt destul de rezistente, pot să sufere daune semnificative.
Intervalul termic în care aceste flori prosperă este de 7,2 – 18,3 grade Celsius. Dacă sunt ținute într-un mediu rece însă, temperatura minimă pe care o poate suporta în sezonul următor crește, nemaifiind aceeași. Chiar și plantele rezistente au limitele lor, ce trebuie respectate.
Așadar, orice temperatură mai mică de 7,2 grade Celsius poate să conducă la ofilirea și deteriorarea panseluțelor din curtea sau grădina ta. Nu instant, însă destul de repede, plantele vor muri și, din păcate, dacă nu ai grijă de ele, nu te vei mai putea bucura de florile în culori vibrante primăvara viitoare.
Te-ar putea interesa și: Plantele pe care să le muți în casă în noiembrie. Cum le protejezi de îngheț
Poți muta panseluțele la interior, dacă circumstanțele îți permit acest lucru. Altfel, specialiștii în grădinărit îți recomandă să acoperi plantele cu un material împotriva înghețului.