Odată cu scăderea temperaturilor și apariția primului îngheț, plantele de la exterior trebuie mutate în interiorul locuinței. Luna noiembrie este o perioadă în care valorile termice devin negative, iar florile trebuie neapărat puse la cald. Iată ce flori trebuie să muți în casă în ultima lună de toamnă!
Există plante care trebuie mutate cu ghiveci direct la interior în luna noiembrie și plante ale căror tuberculi trebuie îndepărtați și puși la uscat peste iarnă. Primăvara se pun din nou în pământ, în ghiveci și se scot afară, unde vor crește și se vor dezvolta frumos.
Este important să fii atent la aclimatizarea plantelor. Florile care sunt obișnuite cu mediul exterior au nevoie de un anumit interval de timp pentru a se acomoda nu viața de interior. În acest sens, este bine să adaptezi nivelul de lumină din interior treptat, ca și cum plantele ar fi încă afară.
În astfel de condiții, plantele se vor adapta mai bine. Verifică, de asemenea, florile de dăunători și respectă, în continuare, programul de udare a acestora. Nu exagera însă cu apa, mai ales în sezonul rece. Plantele nu au nevoie de hidratare la fel de multă ca în timpul verii.
Daliile. Imediat după apariția primului îngheț, este obligatoriu să muți daliile de la rece la călduț. În caz contrar, riști ca tuberculii florii să moară. Chiar dacă sunt mutați la interior, aceștia trebuie lăsați la uscat timp de câteva săptămâni, apoi plasați în condiții de mediu uscate, potrivit grădinarilor experimentați.
Te-ar putea interesa și: Ce să plantezi în curte în luna noiembrie. Florile și plantele care sunt ideale în final de toamnă
Citrice. Dacă ești fan al lămâilor sau portocalelor, trebuie să ai grijă să muți citricele într-un mediu protejat imediat ce temperaturile încep să scadă în noiembrie. Asta, bineînțeles, dacă vrei să te bucuri de rod bogat în sezonul cald viitor. Nivelul de rezistență al pomilor poate fi diferit.
Lămâiul nu poate să reziste la temperaturi ce scad sub -3 grade Celsius. Este bine așadar să urmărești cu atenție variațiile de temperatură în această perioadă și, dacă locuiești într-un climat mai rece, să acționezi din timp, pentru ca pomul să nu moară din cauza frigului.
Crinul Canna. Plantele din specia Cannas, cunoscute drept crini Canna, sunt perfecte în mediile tropicale. Dacă le ai și în curtea ta, ai grijă la variațiile de temperatură. Astfel de flori pot muri rapid, odată ce s-a instalat frigul. Luna noiembrie este foarte sensibilă pentru ele.
Ca măsură de protecție, poți pune în pământul crinilor Canna un strat de mulci. Acesta nu numai că va proteja plantele, dar le va și furniza substanțele nutritive de care au nevoie pentru a crește frumos.
Begonia. Produce flori foarte frumoase, însă la finalul sezonului de toamnă și iarna trebuie neapărat protejate. Plantele din această specie trebuie cultivate în ghivece cu mult sol. Nu trebuie udate des însă. Frunzele lor se îngălbenesc în noiembrie, moment în care se taie tulpinile la aproximativ 5 centimetri.
Se ridică tuberculii la sol, se lasă să se usuce la temperatura camerei și se depozitează apoi în pungi de hârtie sau în tăvi cu un flux bun de aer, la temperatura zilei. Tuberculii trebuie păstrați într-un loc răcoros și întunecat, spun cei mai experimentați grădinari.