Televiziunea națională a Marii Britanii și una dintre cele mai importante instituții globale de presă riscă să rămână fără finanțare, din cauza unui proiect al premierului Boris Johnson.
BBC sau British Broadcasting Service este una dintre cele mai vechi companii de presă de pe mapamond și una dintre primele televiziuni. Sediul central al companiei și locația originală de difuzare este Broadcasting House în Westminster, Londra. BBC este considerată cea mai mare companie de televiziune din lume după numărul de angajați, cu aproximativ 22.000 de oameni în subordine responsabili de broadcasting. Numărul total al celor care văd bani de la BBC, dacă adaugi și angajații part time sau cei cu program flexibil ajunge până la 35.402.
Compania BBC a fost stabilită și funcționează sub Autoritatea Monarhiei, fiind o televiziune națională, de stat. În mod direct, se subordonează Secretarului de Stat pentru Digital, Cultură, Media și Sport. Finanțarea tuturor proiectelor sale, din Regatul Unit și de pe întregul mapamond, se desfășoară în proporție de aproape 80% cu ajutorul unei taxe de licențiere pe care o plătește fiecare cetățean englez și fiecare companie care are un televizor sau alt echipament de recepție TV, precum un calculator.
Boris Johnson vrea să schimbe acest lucru și, implicit, să ducă la reduceri masive de personal și ruinarea BBC-ului pe care îl cunoaștem cu toți. El și-a propus ca postul național de radio-televiziune să nu mai fie susținut din bani publici, conform Agerpres.
Argumentul lui Johnson pentru eliminarea taxei anuale plătite de fiecare gospodărie este că respectivul sistem nu este unul potrivit pentru aceste timpuri. ”Sunt sub presiune să nu improvizez politici pe picior. Dar trebuie să vă întrebaţi dacă genul acesta de abordare privind finanţarea unei televiziuni, unei organizaţii media, are sens pe termen lung, dat fiind modul în care alte organizaţii reuşesc să se finanţeze singure”, a spus el.
În opinia actualului premier al Marii Britanii, sistemul de finanțare publică pentru o televiziune este nejustificabil. ”Sistemul finanţării prin ceea ce este efectiv o taxă generală este unul la care merită să reflectăm… Cât de mult poţi să justifici un sistem în care toată lumea care are un televizor trebuie să plătească pentru a finanţa un anumit grup de canale TV şi radio, aceasta este întrebarea”, a mai afirmat premierul britanic.