Numărul de persoane infectate cu noul coronavirus creşte de la o zi la alta, motiv pentru care specialiştii în sănătate încearcă să găsească soluţii pentru stoparea răspândirii virusului. Cercetătorii de la Universitatea din Sao Paolo au făcut, recent, o descoperire uimitoare: telefoanele mobile pot fi un transmiţător al Covid-19. Iată cum este posibil aşa ceva!
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sao Paolo demonstrează că telefoanele mobile ale cadrelor medicale pot fi contaminate cu noul coronavirus, aceste obiecte transformându-se astfel în transmiţătoare de Covid-19. Din acest motiv, persoanelor care lucrează în domeniul sănătăţii ar trebui să li se interzică folosirea telefoanelor în timpul serviciului, susţin specialiştii.
Conform oamenilor de ştiinţă de la Centrul australian de Cercetare a Bolilor, temutul virus poate rezista pe suprafeţe precum telefoane sau bancnote chiar şi 28 de zile, la temperaturi de 20 de grade Celsius. În schimb, la peste 40 de grade, acesta nu “trăieşte” mai mult de câteva ore, lucru care arată încă o dată că noul SARS-COV-2 este “iubitor” de temperaturi mai scăzute.
“Este necesar ca telefoanele mobile să fie curăţate, igienizate după fiecare ieşire din casă. În ceea ce priveşte banii, este imperios să spălăm foarte bine mâinile după ce îi atingem. Doar aşa ne putem proteja de acest virus”, a declarat Debbie Eagles, liderul studiului din Australia, conform TheNationalNews.com.
Dacă până acum nu ai conştientizat cât de periculos este să scoţi telefonul din buzunar sau din geantă când eşti în magazin sau într-un mijloc de transport în comun, poate explicaţia medicilor te va convinge să îţi cureţi foarte bine gadget-ul, dar şi mâinile după fiecare folosire în exteriorul casei.
“Telefoanele mobile sunt obiecte care pot fi contaminate cu o cantitate suficientă de virus, care să ducă la infectare ulterioară”, a explicat doctorul infecționist Anamaria Dobrotă, conform Mediafax.ro.
Cât despre o politică a folosirii telefoanelor mobile de către medici şi asistenţi, în spitale, aceasta a precizat că este un lucru de la sine înţeles.
“Nu este o indicație direct, scrisă într-un protocol, că trebuie la 2-3 ore să ne dezinfectăm telefonul. Ar trebui să facem asta toți. Cumva este o regulă nescrisă, ce ține de bună gospodărie internă. Însă nu folosim aceste obiecte în zona murdară, adică în zona în care sunt pacienții și în care tratăm pacienții, deci acolo nu intră nimic din obiectele noastre personale. În zona murdară sunt telefoane speciale, care rămân acolo”, a mai spus medicul.