Zeci de pensionari şi asistaţi social sunt bănuiţi că ar fi beneficiat de credite luate ilegal cu ajutorul unor interlopi din Capitală. Suma pierdută de bancă ajunge la câteva milioane de lei.
Reprezentanţii unei societăţi de brokeri îndrumau persoane cu venituri modeste să împrumute bani de la bancă. Aceştia obţineau peste 70% din sumele luate fraudulos. În ampla operaţiune a poliţiei sunt vizaţi zeci de pensionari şi asistaţi, iar prejudiciul creat este de peste 2 milioane de lei ai unei bănci din Capitală.
“Beneficiarii acestor credite au fost îndrumaţi, sprijiniţi şi coordonaţi de alte persoane care au obţinut majoritatea sumelor. Este vorba despre un procent de peste 70% din creditele obţinute, beneficiarii fiind în fapt persoane cu venituri modeste, fără posibilităţi materiale. Aceştia s-au bucurat la sumele respective pe moment”, a spus Comisarul-şef Claudiu Enache de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR, conform Agerpres.
Acesta a mai precizat că au loc 45 de percheziţii domiciliare la suspecţii cercetaţi pentru infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, săvârşite cu ocazia obţinerii unor credite de la o bancă din Bucureşti, prin folosirea unor documente falsificate.
De asemenea, Comisarul a specificat nu există, momentan, dovezi ale implicării unor angajaţi din cadrul băncii si că este posibil să fie mai multe cazuri de credite luate cu acte false.
“Este posibil să fie mult mai multe astfel de situaţii. Sesizările au fost de la unitatea bancară, pentru fapte săvârşite în anul 2019, pentru acele situaţii în care persoanele care au obţinut credite nu le-au restituit şi s-a demonstrat că înscrisurile depuse la dosarul pentru creditare sunt falsificate. În majoritatea cazurilor, solicitanţii au depus documente care atestau în fals că sunt pensionari, că au venituri exclusiv din această sursă, şi au depus facturi de utilităţi de asemenea falsificate, de asemenea şi alte înscrisuri pentru dosarul de creditare care nu corespund cu realitatea”, a mai spus comisarul-şef.
Astfel, s-au întocmit două dosare, aflate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.