Te-ai uitat la ceas? Se schimbă ora de iarna, pentru ultima dată în istorie

Te-ai uitat la ceas? Se schimbă ora de iarna, pentru ultima dată în istorie
Se schimbă ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă poate afecta serios organismul nostru, potrivit specialiștilor. Comisia Europeană a anunțat când va intra în vigoare legea și de ce nu mai dăm ceasul înapoi.

Se schimbă ora de iarna, pentru ultima dată în istorie

În ultima duminică a lunii octombrie, în fiecare an se trece la ora de iarnă, considerată și ora normală în Europa: ora 4 devine ora 3. Cu toate că trecerea la ora de iarnă este mai ușoară decât cea la ora de vară, organismul are nevoie de câteva zile pentru a se obișnui.

În vara anului 2018, în cadrul unei consultări publice, Comisia Europeană a primit milioane de răspunsuri în favoarea întreruperii schimbării orei de două ori pe an. Astfel aceasta a luat o decizie unică. Mai precis, fiecare stat membru al Uniunii Europene va fi liber să stabilească dacă va păstra ora de vară sau pe cea de iarnă, apoi să comunice Comisiei Europene decizia.

De ce nu se mai schimbă ora de iarnă

Așadar, în cazul țărilor care vor să rămână cu fusul orar pe ora de iarnă, ultima oară când vor schimba ceasul va fi ultima duminică din 2021. Pe de altă parte, dacă se dorește ca ora de vară să fie cea oficială, în ultima duminică din martie 2021 se va putea modifica ceasul. Această soluție a fost luată pentru a nu perturba funcționarea pieței interne, potrivit Playtech.ro.

În acest an, vom da ceasul în urmă în noaptea dintre 24 și 25. Așadar, ora 4:00 va deveni ora 3:00 și vom dormi mai mult. Totodată, experții vorbesc despre cum ne afectează această schimbare organismul. Potrivit oamenilor de știință, copiii și bătrânii resimt cel mai tare această modificare, cel mai probabil pentru că poate cauza oboseală, dureri de cap sau chiar insomnii.

Când se schimbă ora de iarnă
Când se schimbă ora de iarnă

Când a fost introdusă ora de vară în România

Ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în România în anul 1932, însă a fost suspendată în 1943 până în 1979. “Vinovat” pentru această idee la nivel mondial a fost Benjamin Franklin. El a scris, pentru prima oară, despre asta în 1784, când era de părere că locuitorii Parisului nu profită deloc de lumina naturală. Prima ţară din Europa care a adoptat ora de vară a fost Germania, în aprilie 1916. Marea Britanie a urmat-o, în luna mai din același an.

La ora de vară, ceasul cu o oră înainte (ora 3:00 devine ora 4:00), iar la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI