21 iun. 2022 | 13:49

Te-a înțepat un arici de mare în vacanța din Grecia? Ce trebuie să faci imediat

Utile
Te-a înțepat un arici de mare în vacanța din Grecia? Ce trebuie să faci imediat
Ce sa faci dacaTe-a înțepat un arici de mare în vacanța din Grecia

Ce trebuie să faci dacă ai fost înțepat de un arici de mare în vacanța din Grecia sau altă destinație exotică. În lume, există 975 de specii de arici de mare, care se găsesc pe fundul mărilor și oceanelor. Aricii de mare au acei spini dureroși cu care se protejează împotriva prădătorilor, provocând leziuni ale tegumentelor sau ale țesuturilor mai profunde sau chiar a oaselor.

Ce trebuie să faci dacă te-a înțepat un arici de mare în vacanță?

Spinii aricilor de mare sunt foarte duri, motiv pentru care sunt și dificili de îndepărtat, dacă intră în piele. Cu toate acestea, extracția promptă poate ajuta la prevenirea altor vătămări, iar leziunea produsă trebuie evaluată rapid, întrucât se poate suprainfecta.

De menționat este că înțepăturile cauzate de aricii de mare se pot confunda ușor cu alte afecțiuni, cum ar fi înțepătura de meduză, însă diferențele sunt:

  • zona de perforare a pielii, cu forma rotundă
  • prezența spinilor la nivelul pielii
  • durere intensă

Reacțiile alergice la înțepătura de arici de mare sunt cele care pot pune viața în pericol, motiv pentru care este obligatorie vizita la medic. Persoanele cu alergii la echinoide trebuie să fie atente când merg la mare și să ceară asistență medicală când prezintă simptome ca:

  • respirație dificilă
  • pierderea stării de conștiență
  • amețeli
  • modificări ale stării de dispoziție sau de comportament
  • erupții cutanate în alte zone decât cea înțepată
  • inflamație exagerată

Dacă în urma înțepăturii apare și o infecție, simptomele pot include:

  • erupții cutanate în zona înțepată
  • creșterea progresivă a durerii
  • căldură în locul înțepăturii
  • inflamație intensă
  • febră ridicată

Tratament

Primul ajutor în cazul înțepăturilor de arici de mare constă în îndepărtarea promptă a spinilor lor. Această operațiune nu se face cu penseta, deoarece spinii se pot rupe și pot migra în mai multe zone ale pielii, provocând efecte secundare neplăcute.

Sau se mai poate întâmpla și situația în care să pară că spinul a fost eliminat complet, însă să îi fi rămas vârful în straturile mai profunde ale pielii. În astfel de cazuri, se indică înmuierea zonei afectate în oțet, întrucât acesta poate ajuta la dizolvarea spinului.

De precizat este că spinul este eliminat când nu se mai observă puncte negre sau gri la suprafața pielii. Dacă prima înmuiere în oțet nu este eficientă, se continuă aplicarea unor comprese cu oțet timp de mai multe ore pe zi, până ce spinii dispar complet.

Aplicarea de comprese calde poate să ajute la diminuarea durerilor și inflamației, alături de medicamentele antiinfalamtoare nesteroidiene. În zilele următoare vătămării, persoana în cauză trebuie să păstreze rana curată și aplicarea unor unguente pe bază de antibiotice, protejând-o de infecții. Dacă rana este roșie, sau există mâncărimi exgerate, simptomele se pot ameliora aplicând o cremă pe bază de hidrocortizon.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să dea lovitura
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro