Ce trebuie să faci dacă ai fost înțepat de un arici de mare în vacanța din Grecia sau altă destinație exotică. În lume, există 975 de specii de arici de mare, care se găsesc pe fundul mărilor și oceanelor. Aricii de mare au acei spini dureroși cu care se protejează împotriva prădătorilor, provocând leziuni ale tegumentelor sau ale țesuturilor mai profunde sau chiar a oaselor.
Spinii aricilor de mare sunt foarte duri, motiv pentru care sunt și dificili de îndepărtat, dacă intră în piele. Cu toate acestea, extracția promptă poate ajuta la prevenirea altor vătămări, iar leziunea produsă trebuie evaluată rapid, întrucât se poate suprainfecta.
De menționat este că înțepăturile cauzate de aricii de mare se pot confunda ușor cu alte afecțiuni, cum ar fi înțepătura de meduză, însă diferențele sunt:
Reacțiile alergice la înțepătura de arici de mare sunt cele care pot pune viața în pericol, motiv pentru care este obligatorie vizita la medic. Persoanele cu alergii la echinoide trebuie să fie atente când merg la mare și să ceară asistență medicală când prezintă simptome ca:
Dacă în urma înțepăturii apare și o infecție, simptomele pot include:
Primul ajutor în cazul înțepăturilor de arici de mare constă în îndepărtarea promptă a spinilor lor. Această operațiune nu se face cu penseta, deoarece spinii se pot rupe și pot migra în mai multe zone ale pielii, provocând efecte secundare neplăcute.
Sau se mai poate întâmpla și situația în care să pară că spinul a fost eliminat complet, însă să îi fi rămas vârful în straturile mai profunde ale pielii. În astfel de cazuri, se indică înmuierea zonei afectate în oțet, întrucât acesta poate ajuta la dizolvarea spinului.
De precizat este că spinul este eliminat când nu se mai observă puncte negre sau gri la suprafața pielii. Dacă prima înmuiere în oțet nu este eficientă, se continuă aplicarea unor comprese cu oțet timp de mai multe ore pe zi, până ce spinii dispar complet.
Aplicarea de comprese calde poate să ajute la diminuarea durerilor și inflamației, alături de medicamentele antiinfalamtoare nesteroidiene. În zilele următoare vătămării, persoana în cauză trebuie să păstreze rana curată și aplicarea unor unguente pe bază de antibiotice, protejând-o de infecții. Dacă rana este roșie, sau există mâncărimi exgerate, simptomele se pot ameliora aplicând o cremă pe bază de hidrocortizon.