16 feb. 2022 | 19:22

De ce infecțiile nosocomiale nu sunt declarate de medici. Motivul este șocant

News
De ce infecțiile nosocomiale nu sunt declarate de medici. Motivul este șocant
De ce infecțiile nosocomiale nu sunt declarate de medici.

De ce infecțiile nosocomiale nu sunt declarate de medici. Directorul DSP Arad a precizat că bacteria din cauza căreia trei pacienți operați într-un spital de la Miercurea Ciuc și-au pierdut vederea există în toate spitalele din țara noastră. Însă de ce medicii nu declară infecțiile nosocomiale?

De ce infecțiile nosocomiale nu sunt declarate de medici

Directorul DSP Arad a spus faptul că bacteria din cauza căreia trei pacienți operați la Spitalul de Oftalmologie din Miercurea Ciuc și-au pierdut vederea există în toate spitalele din țară, însă motivul pentru care problema aceasta nu este raportată este pentru că actuala legislație prevede sancționarea medicilor. Astfel, medicii nu declară infecțiile nosocomiale pentru că, în actuala legislație, ei sunt sancționați. Tot directorul DSP Arad a mai spus că această lege ar trebui schimbată, pentru ca astfel de situații să fie evitate.

De precizat este că în România se raportează sub 1% din infecțiile nosocomiale. Directorul a făcut o comparație cu Germania, explicând că acolo se raportează aproximativ 9-10% dintre infecții.

Amintim că șase angajați ai Oftalmologiei Spitalului Județean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc au fost amendați cu 30.000 de lei după ce 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular. Trei dintre ei și-au pierdut vederea la câte un ochi.

„Am constatat severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare, deşi procedurile erau pe hârtie, toţi responsabilii cunoşteau legislaţia.”, a transmis Şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi.

Ce bacterie au indicat analizele de laborator

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a spus că, la ora actuală, toți pacienții au fost externați. Starea lor este ameliorată, dar se va ține legătura cu ei și vor reveni la control.

Rezultatele analizelor de laborator din probele biologice ale pacienților afectați au indicat bacteria Pseudomonas aeruginosa, la 6 din cei 14 pacienți, au spus reprezentații spitalului.

Ce este infecția nosocomială

Infecția nosocomială sau infecție intraspitalicească este acea infecția care nu este prezentă sau care nu se află în perioada de incubație atunci când pacientul s-a internat în spital, supraadăugându-se bolii pentru care pacientul s-a internat.

Infecția nosocomială poate să fie în legătură cu deficiențe de igienă, sterilizare, manevre sau îngrijiri medicale.

Acest tip de infecție se produce într-un spital, fie între pacienți de boli diferite ce ajung în contact unii cu alții, fie de la bolnavi sau purtători proveniți de la personalul de îngrijire. De regulă această infecție este post-operatorie.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro