S-ar putea introduce o taxă nouă pentru români care au asigurări de sănătate? Propunerea făcută de Ministerul Sănătății îi va revolta pe oameni, în condițiile în care vizează o situație în care au ajuns foarte mulți dintre cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale.
În spațiul public a apărut o informație potrivit căreia românii care au asigurări de sănătate ar putea ajunge să plătească o nouă taxă. Aceasta ar urma să fie introdusă în sistemul medical de stat și va fi aplicată doar în anumite situații.
Propunerea Ministerului Sănătății este inclusă în proiectul strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului, potrivit G4Media.
Numită „coplată”, s-a spus că această nouă taxă ar fi aplicată pacienților care au asigurări de sănătate în situațiile în care vor cere să beneficieze de servicii medicale de la un anumit doctor. Sistemul de coplată va fi introdus treptat, doar în anumite regiuni ale țării.
Strategia națională de sănătate pentru perioada 2023-2030 mai prevede și informatizarea spitalelor, dar și noi atribuții pentru medicii de familie – se dorește ca aceștia să asigure anumite servicii de urgență pacienților. Documentul nu include, însă, niciun fel de informații suplimentare privind modul în care vor fi atinse aceste obiective.
Luni, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Târgu Mureș, Alexandru Rafila a făcut o serie de precizări despre „posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăţi reglementate legal şi suportate de beneficiar”.
„Aş vrea în primul rând să avem o informare corectă legată de acest subiect. Acest subiect a fost lansat ieri, după ce Ministerul Sănătăţii a afişat pe site şi a lansat în dezbatere publică proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate a României pentru perioada 2022 – 2030. Acest proiect reprezintă o condiţionalitate legată de acordarea de fonduri europene nerambursabile pentru România şi el a fost realizat integral de experţi, care sunt experţi independenţi din afara Ministerului Sănătăţii, dar angajaţi pentru ca să facă această strategie. (…)
În acest plan spune că pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii în unităţile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate în baza unei plăţi reglementate legal şi suportată de beneficiar, precum şi a posibilităţii programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. Se precizează că este în afara normei de bază programate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila a subliniat că nu se poate vorbi despre o taxă suplimentară.
„Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună. Nu e vorba de nciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România. A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfăşoare între 2026 şi 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice şi dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acţiuni.
Problema este a unui pilot – să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală şi pacientul plăteşte la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite. Este vorba despre o opţiune”, a mai spus Alexandru Rafila.