Tartă cu spanac și gorgonzola. Metoda de coacere în orb

Tartă cu spanac și gorgonzola. Metoda de coacere în orb
Quiche cu spanac și gorogonzola.Foto: Oana Matei/playtech.ro

Din nou despre quiche sau tartă cu spanac și gorgonzola. Nu trece săptămâna fără să fac măcar odată această delicioasă tartă. Îmi place acest preparat pentru că este atât de versatil, îl fac cu ce am prin frigider. Întotdeauna se găsește o bucată de brânză, câteva ouă, unt și o cutie de smântână. Dacă pui și câteva legume, ai rezolvat problema
cinei în câțiva pași.

Care sunt principiile de preparare a unui aluat pate brisée pentru quiche? Care este metoda de coacere în orb?

Astăzi am ales să prepar o tartă cu spanac și gorgonzola. Așa cum am descris în rețetele anterioare, Quiche sau Tartă cu somon afumat și brânză de capră   sau Quiche cu umplutură de șuncă și cașcaval  Quiche este o tartă care se prepară în două etape: blatul fraged de unt și umplutura cremoasă de ou cu smântână.

Din acest aluat se pot pregăti diverse tarte cu umpluturi dulci sau sărate. La fel de bine, din același aluat fraged, se pot face biscuiți sau fursecuri. În descrierea de mai jos veți găsi pașii necesari pentru aluatul perfect de quiche.

Nu este nimic elaborat, doar câteva reguli simple cu ajutorul cărora veți obține un aluat fraged, sfărâmicios și fin. Astfel veți evita să aveți un aluat cleios și umed.

Sfaturi pentru prepararea aluatului fraged cu unt

– la o parte grăsime ( unt sau untură) se adaugă două părți făină
– este foarte important ca untul și apa folosite să fie reci
– aluatul nu se frământă mult pentru a nu lăsa glutenul să se dezvolte, nu este un aluat elastic
– în acest tip de aluat nu se pun agenți de creștere, cum ar fi drojdie sau praf de copt
– este important ca aluatul să stea la rece, în două faze: după preparare și după ce este pus în forma de tartă
– pentru coacerea ” în orb” folosește greutățile pentru copt sau orez/boabe de fasole.
– aluatul se poate păstra la congelator până la 3 luni

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă!

Ingrediente pentru aluat fraged

  • 400g făină
  • 200g unt rece
  • 5-6 linguri apă rece
  • 1 gălbenuș
  • sare

Ingrediente pentru umplutură tartă cu spanac și gorgonzola

  • 400 grame spanac proaspăt sau 200 grame spanac congelat
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 ceapă roșie
  • 2 căței de usturoi
  • 3 ouă întregi
  • 200 mililitri smântână lichidă
  • 200 grame cașcaval tare
  • 150 grame gorgonzola
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper
  • un vârf de nucșoară măcinată
  • unt+ ulei pentru prăjit

1. Mod de preparare aluat pentru tartă cu spanac și gorgonzola

Tehnica de coacere a aluatului pentru quiche se numește „in orb”. Este o tehnică de coacere parțială a aluatului pentru a evita înmuierea lui la adăugarea umpluturii.

  • Cerne făina într-un bol, adaugă untul rece tăiat cubulețe și sare.
  • Amestecă rapid, cu vârful degetelor, până când se transformă într-un aluat nisipos sub formă de firimituri.
  • Adaugă apa rece, câte o lingură odată și frământă repede.
  • În aproximativ 5 minute, rezultă un aluat suplu ușor de desprins de pe marginea bolului.
  • Din aluat, modelează o minge, acoperă-l cu o folie alimentară și lasă-l la frigider pentru 30 de minute.
  • După cele 30 de minute, scoate aluatul din frigider, și întinde-l cu sucitorul pe o suprafață pudrată cu făină.
  • După ce l-ai întins, așază aluatul în forma de tartă, apasă bine cu degetele pentru a lua forma tăvii. Se înțeapă cu furculița pentru a evita formarea de bule.
  • Tava cu aluat se pune din nou în frigider pentru 20 de minute.
  • Încinge cuptorul la 180 de grade, scoate tava cu aluat din frigider.
  • Peste suprafața aluatului, pe o coală de hârtie de copt, pune fasole boabe sau bile speciale pentru copt. Acestea au rolul de a împiedica aluatul să crească.
  • După 15 minute, scoate aluatul din cuptor, îndepărtează foaia de copt cu greutățile și mai dă aluatul la copt pentru 5 minute sau până devine puțin aurie.

2. Mod de preparare umplutură

  • Curăță și taie mărunt ceapa și usturoiul.
  • Pune o tigaie la încins, cu puțin ulei apoi călește ceapa cu usturoiul.
  • În tigaie adaugă spanacul ( verde sau congelat) tocat și lasă-l la călit pentru 10 minute la foc mediu-mic, sub capac.
  • Într-un bol, bate ouăle cu smântâna și puțină sare, piper și nucșoară până se omogenizează.
  • Atenție la cantitatea de sare, gorgonzola este destul de sărată.

3. Asamblare Tartă cu spanac și gorgonzola

  • Pe crusta de tartă pune cașcavalul ras, apoi spanacul cu ceapa călită și ultimul strat este de gorgonzola tăiată feliuțe.
  • La final, toarnă compoziția de ouă cu smântână.
  • Dă tarta la cuptor pentru 35 minute sau până se formează o crustă aurie apetisantă.

4. Servire Tartă cu spanac și gorgonzola

  • După ce tarta s-a copt, se lasă la răcorit înainte de porționare. Se servește atât caldă cât și rece.
  • Îmi place la genul acesta de tarte că sunt perfect transportabile, fie la școală, la birou sau la picnicuri.

Sper că v-a fost utilă rețeta mea de astăzi!

Urmăriți Playtech.ro și pe