Quiche este o tartă franțuzească cu o umplutură/ cremă savuroasă de ou, smântână sau lapte. Quiche-ul este de obicei copt într-o crustă de tartă și poate fi făcut cu o varietate de umpluturi diferite, de la carne, legume, brânzeturi și fructe de mare. Quiche-urile sunt perfecte pentru a fi servite ca orice masă, în orice moment al zilei. Cel mai bine se servesc la temperatura camerei. Pot fi servite, de asemenea, calde sau reci.
Aluatul pentru quiche se prepară după metoda coacerii „în orb”. Este o metodă simplă de coacere parțială a aluatului prin care se previne umezirea aluatului la adăugarea umpluturii. Vă voi explica mai jos tehnica de preparare, pas cu pas:
Notă: foarte importantă este temperatura ingredientelor pentru tartă. Acestea trebuie să fie reci, utilizate imediat ce au fost scoase din frigider.
1. La o parte grăsime, unt sau untură, se adaugă două părți făină. Se amestecă repede untul rece, cu făina, gălbenușul și sarea. Se adaugă câte o lingură de apă rece până și se frământă cu mâna până se formează un aluat nisipos. Nu insistați cu frământatul aluatului pentru a nu elibera glutenul din făină. Aluatul pentru tartă nu este un aluat elastic.
2. Din aluatul obținut se modelează o minge, se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider pentru 30 de minute.
3. Se pudrează cu făină suprafața de lucru, se scoate aluatul din frigider și se întinde cu sucitorul, până la o grosime de 1 centimetru.
4. Se întinde aluatul în tava de tartă, se taie marginile și se dă din nou la frigider pentru 15 minute
5. Se încinge cuptorul la 180 de grade
6. Se scoate tava din frigider. Se întinde o foaie de hârtie de copt peste aluat și se adaugă boabe de fasole pe toată suprafața aluatului. Acest procedeu împiedică creșterea aluatului. Personal, nu înțep aluatul cu furculița pentru că se poate scurge sosul din umplutură, greutățile din boabele de fasole sunt suficiente.
7. Se dă tava la cuptor pentru 20 de minute.
1. Într-un bol mare se amestecă ouăle cu brânza rasă și smântâna.
2. Într-o tigaie încăpătoare se călesc mai întâi șunca, peste care se adaugă ceapa și ciupercile tăiate mărunt.
3. Amestecul de șuncă cu legume se pune peste amestecul lichid de ou și smântână. Se amestecă cu o lingură și se potrivește de sare și piper.
Paul final de preparare al tartei cu umplutură de șuncă și cașcaval este cel de asamblare: se scoate tarta din cuptor, se adaugă umplutura și se dă, din nou la cuptor pentru 15 minute sau până suprafața tartei devine aurie.
– la o parte grăsime ( unt sau untură) se adaugă două părți făină
– este foarte important ca untul și apa folosite să fie reci
– aluatul nu se frământă mult pentru a nu lăsa glutenul să se dezvolte, nu este un aluat elastic
– este important ca aluatul să stea la rece, în două faze: după preparare și după ce este pus în forma de tartă
– nu se înțeapă aluatul. Folosește greutățile pentru copt sau boabe de fasole.
– aluatul se poate păstra la congelator până la 3 luni
– pentru fiecare ou este nevoie de 1/2 cană de lichid. Folosește o cană gradată cantitatea de ouă peste care adăugați ingredientele lichide.