05 apr. 2022 | 21:22

Țările cu carburanți mai ieftini decât în România. Ce preț au aici benzina și motorina

Social
Țările cu carburanți mai ieftini decât în România. Ce preț au aici benzina și motorina
Țara cu cei mai ieftini carburanți din Europa

În contextul actual, al crizei ucrainene, și nu numai, am putut resimți efectele, inclusiv la pompă, când facem plinul de carburanți. Cu toate astea, dacă v-ați pus întrebarea „ce țară are cei mai ieftini carburanți din Europa?”, răspunsul este unul simplu, conform datelor Comisiei Europene. Una dintre cele mai ieftine regiuni din Europa pentru combustibil este Balcanii. În Bulgaria, puteți face plinul cu doar 1,07 euro pe litru sau echivalentul în leva bulgară. În Macedonia de Nord, puteți alimenta cu 1,11 euro pe litru, ceea ce înseamnă aproximativ 68,37 de denari macedoneni.

Țara cu cei mai ieftini carburanți din Europa

Într-un top realizat de mai multe agregate, chiar și cele de turism, aflăm că România ocupă un loc 8, conform Comisiei Europene, având 1,59 euro pentru un litru de benzină, și 1,69 de euro pentru un litru de motorină.

De exemplu, conform celor de la Enjoy Travel, pe locul întâi se află Belarus, cu 0,66 euro pentru un litru de benzină, urmată de Moldova cu 0,91 de euro pe litru, iar cel mai mic preț se regăsește în Malta, de 1.21 euro pentru litrul de motorină.

Conform unui alt agregat de prețuri pentru carburanți, la 28 martie a.c., Rusia înregistra cel mai mic preț la benzină, de doar 0,492 euro pentru un litru, urmată de Belarus cu 0,615 euro și Ucraina cu 1,049 de euro pe litru. În statistica prețurilor la carburanți a celor de la globalpetrolprices.com, din aceeași dată, România ocupa locul 15, cu 1,596 de euro pentru un litru de benzină și 1,698 de euro pentru litrul de motorină.

După această dată, prețurile la carburanți au înregistrat o creștere majoră, ca urmare a efectelor economice ale invaziei Rusiei în Ucraina. Experții spun că este posibil ca prețurile să crească în continuare, în special la benzină și motorină, la nivel european.

Costurile pentru alimente și bunuri, de asemenea, să crească, potrivit economiștilor. Inflația ar rezulta în mare parte din penuria și creșterea costurilor materiilor prime precum petrolul, grâul și metale precum paladiul, toate acestea fiind produse în mare măsură de Rusia. Conflictul ucrainean a venit într-un moment în care prețurile de consum au crescut deja în cel mai rapid ritm anual din ultimii 40 de ani.

Prețul benzinei a atins un nou nivel record în martie

Petrolul a sărit la 139 de dolari pe baril la un moment dat, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, în timp ce prețurile cu ridicata ale benzinei pentru livrare în ziua următoare au crescut de peste două ori, pe 7 martie.

Acest lucru a avut loc în timp ce SUA au făcut aluzie la o interdicție de a cumpăra energie rusească, în timp ce se uită la alte țări pentru a crește aprovizionarea. Cu toate acestea, liderii europeni au respins această idee.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Europa a exceptat în mod deliberat energia rusă de la sancțiuni, deoarece aprovizionarea acesteia nu poate fi asigurată în alt mod în acest moment.

Și premierul olandez Mark Rutte a declarat:„Realitatea dureroasă este că suntem încă foarte dependenți de gazul și petrolul rusesc și dacă acum forțați companiile europene să renunțe la afacerile cu Rusia, acest lucru ar avea ramificații enorme în întreaga Europă, inclusiv în Ucraina, dar și în întreaga lume.”

Deși la București s-a încercat stoparea majorărilor la carburanți, după o isterie în masă de 24 de ore, efectele pe termen mediu și lung ale războiului ruso-ucrainean se vor resimți mai consistent în perioada următoare, spun specialiștii. Majorările la nivel european a prețurilor pentru carburanți vor avea efect de bumerang în celelalte segmente comerciale, ceea ce va ridica automat prețurile la mai toate produsele de consum.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
⁠Tradiții și superstiții în Noaptea de Înviere. De ce nu este bine să atingem sarea
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro