Avertismentul Germaniei pentru Rusia. Vladimir Putin este vizat: „Nu o faceți”

Avertismentul Germaniei pentru Rusia. Vladimir Putin este vizat:
Cancelarul Germaniei, avertisment către Rusia

Avertisment venit din partea cancelarului german către Vladimir Putin privind armele chimice sau biologice. Olaf Scholz a spus la Bruxelles că Rusia va suferi sancțiuni dure în cazul în care va recurge la asemenea arme.

Cancelarul german, despre armele biologice sau chimice

„Orice utilizare de către Rusia a armelor chimice sau biologice în Ucraina ar fi o încălcare a tuturor regulilor, a tuturor acordurilor și a tuturor convențiilor existente. Putem spune doar atât: Nu o faceți!”, a declarat Scholz.

Olaf Scholz a respins în totalitate acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar dezvolta arme chimice sau biologice. Totodată, cancelarul german a respins și cererea președintelui rus ca țările care au fost „neprietenoase” cu Rusia să înceapă să plătească pentru gazul rusesc în ruble.

„Moneda de plată face parte din contract și asta este ceea ce este valabil. De cele mai multe ori se citește euro sau dolar”, a declarat Scholz la Bruxelles, după o reuniunea G7.

Acesta a recunoscut că energia a fost lăsată în afara sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, însă acest lucru a fost intenționat, fiind „o decizie foarte conștientă” a blocului de a exclude importurile de gaze, petrol și cărbune din pachetul de sancțiuni.

Mai mult de atât, Germania va începe din acest an construcția a două terminale de gaz natural lichefiat pentru a primi gaze naturale. În acest fel, țara nu va mai fi atât de dependentă de energia rusă.

„Sunt semne clare că Putin ia în calcul utilizarea de arme chimice și biologice”

Joe Biden a declarat luni că există „semne clare” că Rusia ar avea de gând să folosească arme chimice și biologice în Ucraina, avertizând în același timp că o astfel de decizie ar aduce sancțiuni extrem de dure din partea occidentului.

„Ei (ruşii) susţin de asemenea că Ucraina deţine arme chimice şi biologice. Acesta este un semn clar că el (Vladimir Putin) ia în calcul utilizarea acestor tipuri de arme”, a subliniat Joe Biden, la un eveniment al oamenilor de afaceri.

Președintele SUA este de părere că Putin recurge la aceste arme deoarece „este cu spatele la zid”, subliniind că Moscova a acuzat recent SUA că dețin asemenea arme în Europa. După ce reprezentanții ruși au acuzat Ucraina că ar încerca să ascundă un presupus program de arme chimice susținut de Washington, președintele american a reiterat un avertisemnt.

„În prezent când Rusia şi-a emis falsele acuzaţii, iar China pare să aprobe această propagandă, trebuie să supraveghem orice posibilă recurgere a Rusiei la arme chimice şi biologice în Ucraina”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, pe Twitter.

Joe Biden a declarat că utilizarea unor astfel de arme, ar putea expune Moscova unor măsuri de retorsiune „severe” din partea țărilor occidentale.