Sărbătorile de iarnă nu ar mai fi la fel fără târgurile de Crăciun, organizate anual în marile orașe europene, care vin la pachet cu miresme de turtă dulce, vin fiert și castane prăjite, fermecându-i pur și simplu pe vizitatori. Haideți să descoperim împreună care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun organizate anul acesta în Europa, dar și cum poți avea acces la ele.
Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta sărbătorile de iarnă fără faimoasele târguri de Crăciun? Cu siguranță mult mai lipsite de culoare. Am putut sesiza lucrul acesta anul trecut, când foarte multe dintre ele au fost anulate din cauza restricțiilor.
Indiferent de vârstă sau alte criterii, cu toții suntem fermecați de ghirlandele luminoase, de decorațiunile de basm, de povetea cu Moș Crăciun și, nu în ultimul rând, de târgurile de Crăciun.
Din păcate, însă, pandemia de COVID-19 a schimbat condiţiile de acces şi regulile de participare anul acesta, siguranța vizitatorilor, a expozanților și a personalului fiind primordială. Există și o veste bună totuși, aceea că, spre deosebire de 2020, anul acesta vor fi organizate târguri de Crăciun în pandemie.
În Europa, cea mai veche piață tradițională de Crăciun este cea de la Strasbourg, primul târg de Crăciun având loc aici în anul 1570. An de an, în perioada Crăciunului, aici vin circa 2 milioane de oameni din toate colțurile lumii, orașul fiind numit pe bună dreptate „Capitala Crăciunului“.
Târgul se deschide în fiecare an pe data de 26 noiembrie, adică astăzi, și durează până pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun. Important de precizat că purtarea măștii de siguranță este obligatorie.
Citește și: Ce restricții vor fi la Târgul de Crăciun de la Cluj. Anunțul oficial, oamenii trebuie să afle
Și în Austria au loc anual mai bine de 20 de evenimente dedicate Crăciunului, cel mai mare târg fiind organizat în piața orașului. Aici, cârnații clasici austrieci și băuturile tradiționale sunt la mare căutare. Localnicii sunt însă de parere că adevăratul spirit al Crăciunului îl vei simți la târgurile de cartier, acolo unde străzile sunt împodobite, iar cei care oferă bunătățile sunt chiar ei.
Târgul de Crăciun din Viena a fost deschis ceva mai devreme decât restul, mai exact pe 12 noiembrie, urmând a fi închis pe 26 decembrie. Românii care și-au propus să viziteze Viena în perioada Crăciunului trebuie fie să prezinte un test COVID negativ, fie certificatul de vaccinare.
În așteptarea vizitatorilor se află și târgul de Crăciun de la Budapesta, care a fost deschis anul acesta începând cu data de 19 noiembrie. Odată ajunși aici, vizitatorii vor fi întâmpinați cu produse tradiționale, mâncăruri şi băuturi, și chiar cu jucării confecţionate manual. Nelipsite vor fi și concertele tradiţionale, bradul spectaculos și aromatul vin fiert. Târgul se va închide ceva mai târziu, și anume pe 31 decembrie, culminând cu ultima zi a lunii cadourilor. În Ungaria vor putea intra doar cetăţenii români vaccinaţi, trecuţi prin boală sau cu test COVID negativ.
Nu putem încheia aceast material dedicat celor mai frumoase târguri de Crăciun din Europa fără să-l amintim pe cel din Bruxelles, unde obligația de a face dovada testării, vaccinării sau vindecării revine tuturor persoanelor cu vârsta de peste 12 ani care intră pe teritoriul german.
În România, anul acesta vor fi organizate târguri de Crăciun la Sibiu, Braşov, Bucureşti, Cluj şi Oradea.