Țara în care oamenii nu se mai căsătoresc. Statisticile sunt îngrijorătoare, care este motivul

de: Ștefan R. Apostol
12 06. 2023

Din punct de vedere demografic, în mod categoric există câteva state care predomină, vorbind aici de China, India, Statele Unite, Indonezia și Pakistan. În 2021, China rămânea cea mai populată țară din lume, cu o populație de peste 1,41 miliarde de locuitori. Cu toate astea, China este țara în care oamenii nu se mai căsătoresc, iar statisticile sunt îngrijorătoare. În cele ce urmează încercăm să aflăm care este motivul.

Primele state din lume cu cel mai mare număr de locuitori

Potrivit datelor Băncii Mondiale, primele cinci țări cele mai populate din lume sunt China, India, Statele Unite, Indonezia și Pakistan, China având cea mai mare populație din lume, peste 1,41 miliarde de locuitori.

India o urmează îndeaproape, cu o populație de 1,39 miliarde de persoane. Statele Unite se află pe locul al treilea, cu o populație de 331 de milioane de persoane, în timp ce Indonezia și Pakistanul completează primele cinci locuri, cu o populație de peste 276 și, respectiv, 225 de milioane de persoane.

Vezi și: Ce este ‘divorțul de diamant’, noul trend global. De ce aleg oamenii să se despartă

Un alt lucru interesant de luat în considerare este densitatea relativ scăzută a populației în unele dintre cele mai mari țări din lume. De exemplu, în timp ce China și India sunt cele mai populate două țări din lume, acestea au densități ale populației de 151 și, respectiv, 480 de persoane pe kilometru pătrat. În schimb, Statele Unite, care au o populație mai mică de un sfert din cea a Chinei, au o densitate a populației de numai 37 de persoane pe kilometru pătrat.

India vine tare din urmă

O tendință notabilă este creșterea rapidă a populației Indiei în ultimii ani. În 2017, populația Indiei era de aproximativ 1,32 miliarde de persoane, ceea ce înseamnă că în doar patru ani, India a înregistrat o creștere a populației cu aproape 100 de milioane de persoane în plus, în 2021. Această creștere se datorează unei combinații de factori, inclusiv ratele ridicate ale natalității și îmbunătățirile în domeniul asistenței medicale care au dus la o speranță de viață mai mare.

În cele din urmă, examinarea populației pe țări și a evoluției acesteia în timp evidențiază, de asemenea, provocările demografice cu care se confruntă multe țări, în special în Europa și Asia. De exemplu, Japonia, care are o populație de 125 de milioane de persoane, are una dintre cele mai bătrâne populații din lume, cu o vârstă medie de peste 48 de ani.

Acest lucru a dus la preocupări legate de o scădere a forței de muncă și de un sistem de sănătate tensionat pe măsură ce populația îmbătrânește. În mod similar, țări precum Germania, Italia și Spania se confruntă, de asemenea, cu rate de natalitate în scădere și cu îmbătrânirea populației, ceea ce ar putea avea consecințe economice și sociale pe termen lung.

Vezi și: India a devenit cea mai populată țară din lume. A depășit China, anunț important al ONU

China, țara în care oamenii nu se mai căsătoresc

Deși ca număr al populației ocupă locul unu, precum și din punct de vedere economic, se află în topul primelor economii mondiale, China are o mare problemă în ultimii ani, și anume scăderea numărului căsătoriilor. Conform unui raport publicat azi de Asia Financial, numărul de persoane care s-au căsătorit în China a scăzut cu 10% anul trecut, continuând un declin constant de la vârful atins în 2013, potrivit unor noi date guvernamentale.

Numărul de persoane care se căsătoresc în China a scăzut în 2022 la cel mai mic nivel de la sfârșitul anilor ’70, doar 6,8 milioane de cupluri legându-se anul trecut. Această cifră, cu 800.000 mai mică decât în 2021, poate fi cauzată parțial de blocajele dure ale epidemiei de Covid, dar continuă un declin constant în ultimul deceniu.

Vezi și: Vârsta la care se iese la pensie în China. Beijingul riscă să rămână fără bani pentru pensionari

Scăderea numărului de căsătorii înregistrate urmează restricțiilor pandemice din orașe precum Shanghai, care au ținut zeci de milioane de persoane închise în casele sau complexele lor timp de săptămâni anul trecut. Un raport din Global Times, preluat de Asia Financial, a declarat că există mai multe motive pentru această scădere, cum ar fi numărul mai mic de tineri în comparație cu deceniile anterioare, „raportul dezechilibrat între sexe al populației apte de a se căsători”, tradus concret prin faptul că sunt mai mulți bărbați decât femei.

În același timp, costul mai mare al căsătoriei și al achiziționării de proprietăți a conlucrat la scăderea căsătoriilor, plus „schimbarea conceptelor de căsătorie ale generațiilor mai tinere”. De asemenea, vârsta medie la care cuplurile se căsătoresc a crescut de la 24,9 ani în urmă cu un deceniu la 28,67 ani în 2020, potrivit CNN.

Unul din motive este populație în scădere și tinerii dezamăgiți

Aceste schimbări au loc în condițiile în care autoritățile se luptă să stimuleze o rată a natalității în scădere și o populație în scădere. Costurile de trai în creștere și șomajul record în rândul tinerilor i-au descurajat pe unii tineri să mai dorească să aibă copii.

Măsurile drastice luate de guvern împotriva unor sectoare cheie, cum ar fi tehnologia și educația privată, au contribuit la aceste îngrijorări, au declarat unii analiști. Nemulțumirea politică și controalele sociale rigide, așa cum s-a văzut în timpul blocajelor Covid-19, au părut să creeze un sentiment negativ în rândul tinerilor cunoscut sub numele de „culcat pe spate”.

Vezi și: Lumea a schimbat prefixul: Sunt 8 miliarde de oameni pe Pământ. Motivul creşterii fără precedent a populaţiei

Statisticile din China sunt îngrijorătoare! Scăderea populației stimulează îngrijorările legate de forța de muncă

În 2022, populația Chinei a scăzut pentru prima dată în șase decenii, un declin care se așteaptă să marcheze începutul unei lungi perioade de scădere a numărului de cetățeni, cu implicații profunde pentru economia sa și pentru întreaga lume.

Rata de natalitate a Chinei a scăzut anul trecut la 6,77 nașteri la 1.000 de persoane, cea mai mică înregistrată vreodată, de la 7,52 în 2021. Demografii avertizează că China va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți, pe măsură ce forța sa de muncă se reduce și guvernele locale îndatorate cheltuiesc mai mult pentru populația vârstnică.

Vezi și: China schimbă legea natalității după peste 40 de ani. Câți copii pot avea acum cuplurile

Pentru a încuraja căsătoriile și a stimula rata natalității în scădere a țării, China a declarat luna trecută că va lansa proiecte pilot în peste 20 de orașe pentru a crea o cultură a căsătoriei și a natalității din noua eră. Unele provincii oferă, de asemenea, tinerilor căsătoriți o prelungire a concediului de căsătorie plătit.