06 mai 2021 | 10:10

Ce este ‘divorțul de diamant’, noul trend global. De ce aleg oamenii să se despartă

Monden
Ce este ‘divorțul de diamant’, noul trend global. De ce aleg oamenii să se despartă
”Divorțul de diamant”, noul fashion global

”Divorțul de diamant” este în creștere spun specialiștii în domeniu. Termenul este folosit pentru a se referi la tendința în creștere a divorțurilor târzii. Acest termen a devenit mainstream pentru prima dată în 2004. Atunci AARP a publicat un studiu despre divorț la ”vârstă mijlocie”. Termenul este utilizat în general pentru a descrie adulții în vârstă de 50 de ani sau peste care trec printr-o separare.

Trendul global în ceea ce privesc divorțurile târzii

Ratele de divorț se stabilizează și scad, spun statisticile. Mulți tineri aleg să coabiteze mai degrabă decât să se căsătorească. Din ce în ce mai mult, gospodăriile cu venituri mai mici optează pentru calea coabitării. Rezultatul net, mai puține căsătorii, mai puține divorțuri și aparent mai puțină suferință în cuplu.

Chiar dacă ratele de divorț au scăzut pentru unele date demografice, acestea au explodat pentru cei cu vârsta de peste 50 de ani. De fapt, noi cercetări arată că rata divorțului celor peste 50 de ani s-a dublat în ultimii 20 de ani. Această creștere rapidă a divorțului în rândul acestora este un fenomen nemaiauzit în istoria recentă.

După o căsătorie care a durat 20, 30 sau chiar 40 de ani, unii oameni ajung să divorțeze. Au copii mari, și nepoți, dar toți vor fi afectați. Rănile emoționale se adâncesc. Trendul global, în ultima vreme a ajuns la cote alarmante, și este cunoscut sub numele de ”divorțul de diamant”.

”Divorțul de diamant”, noul fashion global

În 2015, la fiecare 10 din 1.000 de cupluri cu vârsta de peste 50 de ani au divorțat. AARP spune că acest trend a fost dublu față de rata divorțului în 1990. Iar pentru cei peste 65 de ani, creșterea a fost chiar mai mare. S-a triplat aproximativ în ultimii 25 de ani. De fapt, în timp ce rata generală a divorțului a scăzut continuu de atunci, rata divorțului pentru persoanele de peste 50 de ani este în creștere.

Statistic, ”divorțul de diamant” este și continuă să crească, și nu doar în Statele Unite. Canada, Japonia, Australia, India și Regatul Unit au raportat creșteri în ultimul deceniu. În ultimii ani discuția a devenit mai răspândită online. De fapt este o conversație cu care mulți avocați în divorț s-au familiarizat de peste două decenii.

Creșterea poate fi atribuită unei varietăți de lucruri. În primul rând oamenii trăiesc mai mult, ambii soți lucrează și, prin urmare, devin mai independenți din punct de vedere financiar. În același timp, stigmatul asociat divorțului s-a schimbat semnificativ.

Psihologii au încercat și încearcă să înțeleagă fenomenul, care a ajuns să cuprindă și România. Psihologul Bianca Brândușa a încercat să explice acest fenoment, ”divorțul de diamant”, care a luat amploare.

”Doamnă, domn, 56, 59 de ani, au luat decizia să divorţeze în această perioadă pentru că fiica lor a terminat facultatea. Au încheiat cheltuielile legate de lucru acesta. Și-au dat seama că de fapt acesta era singurul lucru care îi mai ţinea împreună.

Am avut şi domni şi doamne mai în vârstă, chiar la 70 de ani. Au spus : viaţa e prea scurtă. Vrem să trăim, vrem să ne bucurăm, până la urmă nu mai avem timp de pierdut”, a explicat Bianca Brândușa, psiholog.

Parteneri