06 mai 2021 | 10:10

Ce este ‘divorțul de diamant’, noul trend global. De ce aleg oamenii să se despartă

Monden
Ce este ‘divorțul de diamant’, noul trend global. De ce aleg oamenii să se despartă
”Divorțul de diamant”, noul fashion global

”Divorțul de diamant” este în creștere spun specialiștii în domeniu. Termenul este folosit pentru a se referi la tendința în creștere a divorțurilor târzii. Acest termen a devenit mainstream pentru prima dată în 2004. Atunci AARP a publicat un studiu despre divorț la ”vârstă mijlocie”. Termenul este utilizat în general pentru a descrie adulții în vârstă de 50 de ani sau peste care trec printr-o separare.

Trendul global în ceea ce privesc divorțurile târzii

Ratele de divorț se stabilizează și scad, spun statisticile. Mulți tineri aleg să coabiteze mai degrabă decât să se căsătorească. Din ce în ce mai mult, gospodăriile cu venituri mai mici optează pentru calea coabitării. Rezultatul net, mai puține căsătorii, mai puține divorțuri și aparent mai puțină suferință în cuplu.

Chiar dacă ratele de divorț au scăzut pentru unele date demografice, acestea au explodat pentru cei cu vârsta de peste 50 de ani. De fapt, noi cercetări arată că rata divorțului celor peste 50 de ani s-a dublat în ultimii 20 de ani. Această creștere rapidă a divorțului în rândul acestora este un fenomen nemaiauzit în istoria recentă.

După o căsătorie care a durat 20, 30 sau chiar 40 de ani, unii oameni ajung să divorțeze. Au copii mari, și nepoți, dar toți vor fi afectați. Rănile emoționale se adâncesc. Trendul global, în ultima vreme a ajuns la cote alarmante, și este cunoscut sub numele de ”divorțul de diamant”.

”Divorțul de diamant”, noul fashion global

În 2015, la fiecare 10 din 1.000 de cupluri cu vârsta de peste 50 de ani au divorțat. AARP spune că acest trend a fost dublu față de rata divorțului în 1990. Iar pentru cei peste 65 de ani, creșterea a fost chiar mai mare. S-a triplat aproximativ în ultimii 25 de ani. De fapt, în timp ce rata generală a divorțului a scăzut continuu de atunci, rata divorțului pentru persoanele de peste 50 de ani este în creștere.

Statistic, ”divorțul de diamant” este și continuă să crească, și nu doar în Statele Unite. Canada, Japonia, Australia, India și Regatul Unit au raportat creșteri în ultimul deceniu. În ultimii ani discuția a devenit mai răspândită online. De fapt este o conversație cu care mulți avocați în divorț s-au familiarizat de peste două decenii.

Creșterea poate fi atribuită unei varietăți de lucruri. În primul rând oamenii trăiesc mai mult, ambii soți lucrează și, prin urmare, devin mai independenți din punct de vedere financiar. În același timp, stigmatul asociat divorțului s-a schimbat semnificativ.

Psihologii au încercat și încearcă să înțeleagă fenomenul, care a ajuns să cuprindă și România. Psihologul Bianca Brândușa a încercat să explice acest fenoment, ”divorțul de diamant”, care a luat amploare.

”Doamnă, domn, 56, 59 de ani, au luat decizia să divorţeze în această perioadă pentru că fiica lor a terminat facultatea. Au încheiat cheltuielile legate de lucru acesta. Și-au dat seama că de fapt acesta era singurul lucru care îi mai ţinea împreună.

Am avut şi domni şi doamne mai în vârstă, chiar la 70 de ani. Au spus : viaţa e prea scurtă. Vrem să trăim, vrem să ne bucurăm, până la urmă nu mai avem timp de pierdut”, a explicat Bianca Brândușa, psiholog.

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Este cea mai calmă zodie dintre toate. Nimic nu o poate enerva
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Imagini înfricoșătoare. Cum ar arăta un atac nuclear asupra celui mai mare oraș din Europa Occidentală. Simularea care ne dă fiori
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Adrian Câciu, anunțul serii: Vouchere de 15.000 de lei pentru electrocasnice. Cine beneficiază
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Schimbare în România! Se introduce în toate magazinele din țară
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Se oferă RECOMPENSĂ pe CAPUL lui TRUMP. Planul secret, descoperit într-o SCRISOARE
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro