Nu ar trebui să mai stăm pe gânduri atunci când afirmăm că statul chinez este un adevărat gigant economic al lumii. Cu cei peste un miliard de locuitori, China s-a impus în ultimele decenii pe plan mondial, dar pe plan local, fondul de pensii pentru muncitorii din mediul urban, coloana vertebrală a sistemului de pensii de stat al țării, este amenințat, avertizează Academia Chineză de Științe Sociale. Numărul cetățenilor care au depășit vârsta normală de pensionare a ajuns la 249 de milioane la sfârșitul anului 2018, aproximativ 18% din totalul populației, ceea ce ar putea duce la o adevărată criză. În cele ce urmează analizăm vârsta la care se iese la pensie în China, motivul fiind că Beijingul riscă să rămână fără bani pentru pensionari.
Deși una din cele mai mari economii ale lumii, China este în pragul unei situații fără precedent. Vorbim de sistemul de pensii care, din nefericire, ar putea claca, iar experții spun că s-ar putea întâmplă până în 2035, cel târziu. În 2021, China a declarat că „va întârzia treptat vârsta legală de pensionare” în următorii cinci ani, în încercarea de a aborda una dintre cele mai presante probleme ale țării.
Îmbătrânirea rapidă a populației sale înseamnă o scădere a forței de muncă, iar fondurile de pensii de stat riscă să se epuizeze, iar China are unele dintre cele mai mici vârste de pensionare din lume. Vârsta la care se iese la pensie în China este de 50 de ani pentru muncitoarele cu guler albastru, 55 de ani pentru muncitoarele cu guler alb și 60 de ani pentru majoritatea bărbaților.
Ideea, însă, este profund nepopulară, iar experții spun că Guvernul de la Beijing nu a făcut încă publice detaliile planului său, dar lucrătorii mai în vârstă au deplâns deja faptul că au fost înșelați cu privire la termenele promise, în timp ce tinerii se tem că concurența pentru locurile de muncă, deja acerbă, se va intensifica.
Încă din 2019 experții trăgeau semnale de alarmă cu privire la principalul fond de pensii de stat din China. Conform analizelor, va rămâne fără bani până în 2035 din cauza scăderii forței de muncă disponibile, potrivit unor noi cercetări. Fondul de pensii pentru lucrătorii din mediul urban, coloana vertebrală a sistemului de pensii de stat al țării, deținea o rezervă de 4.800 de miliarde de yuani, aproximativ 714 miliarde de dolari, la sfârșitul anului 2018.
Specialiștii preconizau atunci că va atinge un vârf de 7.000 de miliarde de yuani în 2027, apoi va scădea constant până la zero până în 2035, se arată într-un raport realizat de Centrul Mondial de Securitate Socială din cadrul Academiei Chineze de Științe Sociale, sprijinită de guvern.
Decalajul dintre contribuții și cheltuieli ar putea ajunge la 11 trilioane de yuani, adică 1,64 trilioane de dolari, până în 2050, fiecare cetățean pensionat fiind susținut de un singur lucrător, față de nivelul actual de doi, a calculat grupul de reflecție guvernamental.
În întreaga lume, creșterea vârstei de pensionare a devenit una dintre cele mai dificile provocări pe care și le poate asuma un guvern. Încercarea Rusiei de a face acest lucru în 2018 a dus la cea mai scăzută cotă de aprobare a președintelui Vladimir Putin din ultimii ani. În cele din urmă, Putin a impus planul, dar a acordat concesii.
Un plan de reformă a pensiilor în Franța a provocat o grevă prelungită în transporturi în 2021, forțând guvernul să renunțe la propunere. Însuși guvernul chinez a renunțat la un efort anterior de creștere a vârstei de pensionare în 2015, în fața unor proteste similare. China se îndreaptă de ani de zile spre o criză a vârstei de pensionare, iar standardele actuale au fost stabilite în anii 1950, când se aștepta ca cetățeanul mediu să trăiască doar până la 40 de ani.
Dar, pe măsură ce țara s-a modernizat rapid, speranța de viață a ajuns la aproape 77 de ani, potrivit datelor Băncii Mondiale. Rata natalității a scăzut, de asemenea, și ea, ceea ce a făcut ca populația Chinei să fie net superioară. Potrivit guvernului, peste 300 de milioane de persoane, adică aproximativ o cincime din populație, vor avea peste 60 de ani până în 2025.