15 mart. 2023 | 09:01

Vârsta la care se iese la pensie în China. Beijingul riscă să rămână fără bani pentru pensionari

Politică Externă
Vârsta la care se iese la pensie în China. Beijingul riscă să rămână fără bani pentru pensionari
Creșterea vârstei de pensionare, una dintre cele mai dificile provocări

Nu ar trebui să mai stăm pe gânduri atunci când afirmăm că statul chinez este un adevărat gigant economic al lumii. Cu cei peste un miliard de locuitori, China s-a impus în ultimele decenii pe plan mondial, dar pe plan local, fondul de pensii pentru muncitorii din mediul urban, coloana vertebrală a sistemului de pensii de stat al țării, este amenințat, avertizează Academia Chineză de Științe Sociale. Numărul cetățenilor care au depășit vârsta normală de pensionare a ajuns la 249 de milioane la sfârșitul anului 2018, aproximativ 18% din totalul populației, ceea ce ar putea duce la o adevărată criză. În cele ce urmează analizăm vârsta la care se iese la pensie în China, motivul fiind că Beijingul riscă să rămână fără bani pentru pensionari.

Care este vârsta la care se iese la pensie în China

Deși una din cele mai mari economii ale lumii, China este în pragul unei situații fără precedent. Vorbim de sistemul de pensii care, din nefericire, ar putea claca, iar experții spun că s-ar putea întâmplă până în 2035, cel târziu. În 2021, China a declarat că „va întârzia treptat vârsta legală de pensionare” în următorii cinci ani, în încercarea de a aborda una dintre cele mai presante probleme ale țării.

Îmbătrânirea rapidă a populației sale înseamnă o scădere a forței de muncă, iar fondurile de pensii de stat riscă să se epuizeze, iar China are unele dintre cele mai mici vârste de pensionare din lume. Vârsta la care se iese la pensie în China este de 50 de ani pentru muncitoarele cu guler albastru, 55 de ani pentru muncitoarele cu guler alb și 60 de ani pentru majoritatea bărbaților.

Ideea, însă, este profund nepopulară, iar experții spun că Guvernul de la Beijing nu a făcut încă publice detaliile planului său, dar lucrătorii mai în vârstă au deplâns deja faptul că au fost înșelați cu privire la termenele promise, în timp ce tinerii se tem că concurența pentru locurile de muncă, deja acerbă, se va intensifica.

Vezi și: Anunț de ultimă oră din China. Nu s-a mai întâmplat asta de peste 10 ani. Cum îi poate afecta pe români

Guvernul de la Beijing riscă să rămână fără bani pentru pensionari

Încă din 2019 experții trăgeau semnale de alarmă cu privire la principalul fond de pensii de stat din China. Conform analizelor, va rămâne fără bani până în 2035 din cauza scăderii forței de muncă disponibile, potrivit unor noi cercetări. Fondul de pensii pentru lucrătorii din mediul urban, coloana vertebrală a sistemului de pensii de stat al țării, deținea o rezervă de 4.800 de miliarde de yuani, aproximativ 714 miliarde de dolari, la sfârșitul anului 2018.

Specialiștii preconizau atunci că va atinge un vârf de 7.000 de miliarde de yuani în 2027, apoi va scădea constant până la zero până în 2035, se arată într-un raport realizat de Centrul Mondial de Securitate Socială din cadrul Academiei Chineze de Științe Sociale, sprijinită de guvern.

Decalajul dintre contribuții și cheltuieli ar putea ajunge la 11 trilioane de yuani, adică 1,64 trilioane de dolari, până în 2050, fiecare cetățean pensionat fiind susținut de un singur lucrător, față de nivelul actual de doi, a calculat grupul de reflecție guvernamental.

Creșterea vârstei de pensionare, una dintre cele mai dificile provocări

În întreaga lume, creșterea vârstei de pensionare a devenit una dintre cele mai dificile provocări pe care și le poate asuma un guvern. Încercarea Rusiei de a face acest lucru în 2018 a dus la cea mai scăzută cotă de aprobare a președintelui Vladimir Putin din ultimii ani. În cele din urmă, Putin a impus planul, dar a acordat concesii.

Un plan de reformă a pensiilor în Franța a provocat o grevă prelungită în transporturi în 2021, forțând guvernul să renunțe la propunere. Însuși guvernul chinez a renunțat la un efort anterior de creștere a vârstei de pensionare în 2015, în fața unor proteste similare. China se îndreaptă de ani de zile spre o criză a vârstei de pensionare, iar standardele actuale au fost stabilite în anii 1950, când se aștepta ca cetățeanul mediu să trăiască doar până la 40 de ani.

Dar, pe măsură ce țara s-a modernizat rapid, speranța de viață a ajuns la aproape 77 de ani, potrivit datelor Băncii Mondiale. Rata natalității a scăzut, de asemenea, și ea, ceea ce a făcut ca populația Chinei să fie net superioară. Potrivit guvernului, peste 300 de milioane de persoane, adică aproximativ o cincime din populație, vor avea peste 60 de ani până în 2025.

Digisport.ro
Ce se întâmpla în locuința lui Ronaldo în timp ce el juca pentru Al-Nassr. Georgina a făcut totul public pe internet
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Spuma de ras face minuni în casă. Ce întrebuințări are
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cine salvează UE și România de la dezastru. Expert: „S-au împușcat într-un picior și i-au tras și pe alții după ei”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Val de cutremure în România. Calculele care ne înfioară
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Lumea filmului este în zi de doliu. Marea actriță ne-a părăsit: Odihnește-te, mamă!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
PLANUL B al generalului CIUCĂ. Cum ne apără de agresiunile RUSIEI
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro