31 ian. 2023 | 17:27

Țara în care a fost inventat fotbalul, de fapt. Detalii mai puțin știute despre originile acestui sport

Diverse
Țara în care a fost inventat fotbalul, de fapt. Detalii mai puțin știute despre originile acestui sport
Țara în care a fost inventat fotbalul

Se știe că fotbalul este cel mai popular sport din lume, dar care este țara în care a fost inventat fotbalul? Aceasta este o întrebare pe care multe persoane și-au pus-o măcar o dată în viață, însă puțini sunt cei care știu unde a luat naștere cel mai iubit sport la ora actuală. Aflați toate detaliile în materialul de mai jos!

În ce țară a luat naștere fotbalul

Fotbalul este un fenomen global și devine pe zi ce trece tot mai iubit, dar puțini știu cum a luat naștere acest sport.

Acest sport a fost inventat în secolul al XIX-lea în Marea Britanie și până în secolul următor, el a devenit cel mai popular din lume. De reținut, totuși, că rădăcinile fotbalului datează încă din Evul Mediu.

Dacă nu știați până acum, fotbalul mai este denumit și soccer, dar haideți să vedem prima dată care este țara în care a fost inventat fotbalul. Deși fotbalul este destul cunoscut pe tot globul, este interesant de știut că acest sport a fost inventat în Anglia.

Conform istoricilor, primele reguli ale fotbalului au fost create în 1848 la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie). De asemenea, primul meci dintre două țări a avut loc la 30 noiembrie 1872 la Glasgow, când Scoția a bătut Anglia.

Prima mențiune a fotbalului se regăsea încă din secolul al XVI-lea, în cartea lui Richard Carew, intitulată „The Survey of Cornwall”. Carew descria jocul ca fiind „un joc sălbatic și nedrept”.

Studenții de la Cambridge au pus bazele primelor reguli din fotbal

În Anglia, prin anul 1848, studenții de la Cambridge au elaborat primele schițe ale regulilor fotbalului. Apoi, în anul 1863 a fost fondată Asociația de Fotbal în Anglia. Acest sport ajunsese deja să fie practicat cu mult timp înainte în universitățile engleze, dar regulile erau diferite de la școală la școală. Așa s-a stabilit ca jucătorii să poarte cămăși, pantaloni și șosete, să nu alerge cu mingea în mâini și să nu se lovească între ei.

De regulă, folosirea mâinilor în fotbal este strict interzisă, în afară de portar este singurul care poate atinge mingea în vreun fel. Așadar, țara în care a fost inventat fotbalul este Anglia.

În 1863, Asociația Fotbalului a permis și mai mult dezvoltarea acestui sport. Acest lucru a permis ca fotbalul să se joace în diferite țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii și în Europa.

În prezent, fotbalul a devenit unul dintre cele mai populare sporturi din lume. Anglia a devenit una dintre cele mai importante națiuni fotbalistice din lume, cu cluburi precum Manchester United și Liverpool.

În 1904 a luat naștere FIFA (Federația Internațională de Fotbal), de data acesta la Paris. De atunci, această federație a continuat să atragă jucători amatori și profesioniști din întreaga lume.

Originile celui mai iubit sport din lume

În urmă cu mai bine de două milenii, chinezii jucau mingea. Atunci, sportul se numea cuju, care este considerat a fi cea mai veche rădăcină a fotbalului. Acest sport a fost jucat prima dată fără mâini, cu o minge de piele umplută cu pene. Cele două echipe aveau doisprezece jucători.

Pentru a înscrie un gol, jucătorii trebuie să bage mingea într-o bucată de pânză atârnată între doi poli. Jocul respectiv a devenit atât de popular, deoarece a fost practicat de liderii militari ca un sport competitiv pentru a menține soldații în formă fizică.

Tot în China se juca un joc asemănător, numit tsu-chu, care presupunea lovirea unei mici mingi de piele într-o rețea strânsă între doi poli de bambus. Utilizarea mâinilor nu era permisă, dar un jucător putea folosi picioarele și alte părți ale corpului său.

Alte variante de joc au fost descoperite și în Mesoamerica, tot cam în aceeași perioadă, în secolul al III-lea î.Hr. J.-C. Civilizațiile succesive practicau un sport, accesoriul fiind confecționat dintr-un material derivat din rășină de copac.

Grecii și romanii denumeau jocul „la choule”

Și în Antichitate, grecii și romanii jucau mingea. La ei, jocul „la choule” era foarte popular, care, de fapt, era un joc de minge care se juca cu picioarele și mâinile și al cărui scop era să înscrie puncte punând mingea în poartă.

În Roma Antică, fotbalul era practicat între două echipe formate din câte 27 de jucători a căror misiune era să ducă mingea spre poarta echipei adverse. La vremea respectivă, jocul nu avea reguli precum cel din ziua de azi, iar mulți jucători sfârșeau accidentați serios.

Cu toate acestea, englezii au fost singurii care au păstrat tradiția fotbalului din Evul Mediu.

De aceea, legile jocului au fost formate în Anglia de The Football Association în 1863, unde a primit denumirea de association football. În acele zone, fotbalul este cunoscut și sub numele de soccer, termen originar din Anglia, apărut prin anii 1880.

Cel mai vechi club de fotbal este Sheffield Football Club din Anglia, înfiinţat pe data de 24 octombrie 1857. În anul 1872, a fost jucat primul meci din Cupa de Fotbal.

Regulile de bază ale jocului de fotbal

  • Echipele sunt formate din câte 11 jucători fiecare. Din cei 11 jucători dintr-o echipă, 10 sunt jucători de câmp, împărțiți pe diferite posturi și cu diverse sarcini, iar unul este portarul care are sarcini speciale, fiind și singurul care are voie să pună mâna pe minge, dar numai în interiorul careului său.
  • Mingea cu care se joacă este sferică, are o circumferință de 68 – 70 centimetri (deci un diametru în jur de 22 centimetri) și o greutate acceptată cuprinsă între 410 și 450 de grame. Ea nu poate fi jucată cu mâna decât de portari, ceilalți jucători având voie să o lovească cu piciorul, capul, pieptul etc.
  • Echipamentul unui jucător este alcătuit din tricou, chilot (sau șort), ghete de fotbal, șosete lungi (ciorapi sau jambiere) și apărători de gambă (purtate sub șosete). Portarul este echipat cu echipament diferit colorat de al celorlalți jucători din echipa proprie sau adversă, având în plus și mănuși speciale, cu care să poată prinde mingea mai bine. Este interzisă purtarea de accesorii care ar putea răni pe ceilalți jucători, cum ar fi bijuterii sau ceasuri.
  • Terenul este dreptunghiular și are dimensiuni acceptabile pentru meciuri internaționale de 100 – 110 metri în lungime și 64 – 75 metri în lățime.
  • Durata jocului este de 90 de minute, împărțite în două reprize a câte 45 de minute fiecare. Între cele două reprize este o pauză de 15 de minute, în care jucătorii se retrag la vestiare pentru odihnă sau mici intervenții ale echipei medicale (masaje, comprese etc.).
  • Scopul jocului este înscrierea de goluri, adică introducerea mingii în poarta echipei adverse. Câștigă desigur echipa care a înscris mai multe goluri, dar meciurile se pot termina și la egalitate.
  • Meciurile sunt arbitrate de 3 -5 arbitri, care veghează la respectarea regulilor jocului și decid în teren în privința oricărei încălcări. Există un arbitru central, doi tușieri și mai nou, doi arbitri de poartă. Și arbitrii poartă echipament specific, în culori diferite de ale jucătorilor.

Citește și: Cel mai în vârstă jucător profesionist se întoarce în Europa și va fi coleg cu un fost atacant de la CFR Cluj

Citește și: Favoritul lui Gigi Becali va juca fotbal în liga a treia. Mihai Costea va face din nou echipă cu fratele lui

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Complicațiile vieții la bloc. Certurile cu vecinii încep de la această regulă
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro