Țara din UE care trebuie să plătească 500.000 de euro pentru că nu a închis o mină de cărbune

Țara din UE care trebuie să plătească 500.000 de euro pentru că nu a închis o mină de cărbune
Țara din UE care trebuie să plătească 500.000 de euro pentru că nu a închis o mină de cărbune

Care este țara din UE care trebuie să plătească 500.000 de euro zilnic până când închide producția la o mină de lignit. Această penalitate trebuie plătită către bugetul UE.

Care este țara din UE care trebuie să plătească 500.000 de euro pentru că nu a închis o mină de cărbune

Este vorba despre Polonia, care trebuie să 500.000 de euro zilinic până când închide producția la o mină de lignit din Turow, conform unui comumicat al Curții.

Penalitatea uriașă este cauzată de faptul că Polonia a prelungit permisul de exploatare a cărbunelui să facă vreun studiu legat de impactul de mediu al exploatării. Acest caz a fost adus în fața Curții de Justiție a UE de Cehia, în apropierea căreia se află mina de lignit Turow, care este una dintre cele mai mari din Europa.

Conform unei legi poloneze din anul 2008, valabilitatea unei concesiuni de exploatare a lignitului poate fi extinsă o dată pentru o perioadă de șase ani fără nicio evaluare a impactului asupra mediului în cazul în care prelungirea respectivă este motivată de gestionarea rațională a depozitului fără a extinde domeniul de aplicare al concesiunii.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg a impus amenda luni, la solicitatea Cehiei, care se află în conflict cu Polonia din cauza minei de suprafaţă Turow, aflată lângă graniţa dintre cele două ţări.

Polonia nu vrea să închidă mina de la Turow

Guvernul Cehiei susține că mina îi afectează comunitățile. Mina, care produce lignit, este exploatată de peste 100 de ani, însă s-a extins recent către granița cu Cehia.

Această amendă ar putea să preseze Varșovia să caute o soluție cu Praga în discuțiile bilaterale care au început în iulie, în ce privește îmbunătățiri tehnice și măsuri de limitare a daunelor care se aduc nivelului apei, a zgomotului și a poluării atmosferice.

Guvernul polonez a spus că amenda impusă luni de instanța europeană subminează discuțiile și a susținut că mina Turow, o sursă majoră de locuri de muncă și de electricitate pentru regiune, o să își continue activitatea.

”Amenda menţionată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este disproporţionată cu situaţia şi nu este justificată de fapte. Subminează procesul actual de a ajunge la un acord amiabil”, a susținut guvernul polonez într-un comunicat.

Hotărârea judecătorească vine însă și pe fondul altor dispute între Varşovia şi UE, legate în mare parte de respectarea statului de drept. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg a impus această amenda luni, la solicitatea Cehiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI