În timp ce în țara noastră transportul în comun este o mare problemă, în multe orașe autobuzele fiind foarte vechi, iar timpii de așteptare foarte mari, o țară trece la un alt nivel, apropiat de cel din filmele Science Fiction. Așadar, care este țara din Europa unde se inaugurează autobuzele care se conduc singure. Vor putea fi văzute în trafic începând de săptămâna viitoare.
Marea Britanie inaugurează prima ei linie de autobuze care se conduc singure.
Linia de autobuze autonome va intra în circulație săptămâna viitoare în Edinburgh, fiind o premieră pentru Regatul Unit.
Autobuzele nu vor fi lăsate chiar singure, în ele se vor afla șoferi care vor prelua controlul acestora în caz de urgență, anunță AFP.
„Tehnologia de autonomie prezentă la aceste autobuze a fost deja testată, dar aceasta este prima data când este folosită pe o linie de autobuz”, a spus Peter Stevens, director de afaceri publice al companiei Stagecoach, în timpul unei demonstrații făcute lângă Edinburgh.
Linia pe care vor circula autobuzele autonome măsoară aproximativ 22 de kilometri și este situată în vestul capitalei scoțiene. Linia cu autobuze care circulă singure va urma să transporte circa 10.000 de pasageri pe săptămână.
Pe linia respectivă vor circula cinci autobuze care se conduc singure, iar acestea vor prinde o viteză de până la 50 de kilometri la oră.
Șoferii vor fi prezenți în continuare la bordul autobuzelor pentru a verifica buna funcționare a tehnologiei, așa cum prevede legea britanică care încă nu autorizează pentru moment circulația vehiculelor complet autonome pe drumurile publice.
În plus, încă un agent va fi la bordul autobuzelor pentru a verifica biletele și a răspunde la eventialele întrebări ale călătorilor cre folosesc aceste mijloace de transport.
Autoritățile au explicat cum funcționează autobuzele fără șofer. Autovehiculele au în dotare un sistem dotat cu inteligență artificială care va detecta alte vehicule de pe drum pentru a evita coliziunile, în timp ce camerele video și un radar vor scana drumul pentru a evita pietonii.
Nu în ultimul rând, potrivit lui Peter Stevens, director al companiei Stagecoach, serviciul va fi mai sigur și mai eficient și va aduce economii de combustibil de până la 20%. „Sistemul poate răspunde mai repede decât timpul de reacție al unui om” atunci când este necesar, a explicat Peter Sevens.