Pentru că primăvara a sosit, ne pregătim încet, dar sigur, să scăpăm de calvarul facturilor la gaze. Astfel că, odată cu căldura verii, costurile la încălzire se elimină pe o perioadă de 5-6 luni. Asta se întâmplă doar în cazul în care avem centrală termică de apartament și nu suntem racordați la sistemul de căldură centralizat.
Persoanele care doresc instalarea unei centrale termice se confruntă cu veșnica dilemă: centrală electrică sau centrală pe gaz? De la bun început trebuie precizat că există dezavantaje atât în ce privește centrala pe gaz, cât și centrala electrică.
Trebuie spus că centralele electrice sunt indicate îndeosebi pentru spațiile mici, bine izolate. Fiecare kilowatt e transformat în căldură, iar asta oferă un randament maximum.
În ceea ce privește centralele pe gaz, acestea sunt ideale pentru încălzirea suprafețelor mai mari, dau randament maxim și se pot face economii de combustibil, dacă se apelează la automatizări. De asemenea, centralele electrice pot fi utilizate oriunde. Sunt foarte întâlnite în mediul rural, acolo unde este nevoie doar de racordarea la rețeaua de apă. În cazul centralelor pe gaz, acestea presupun racordarea la conducta de gaze naturale, fapt mai rar întâlnit în mediul rural.
Sunt persoane care dețin centrală termică și beneficiază de confortul oferit. Este total greșit ca pe perioada verii, atunci când e căldură, să închidem centrala. Centrala este total neglijată pe timpul verii, lucru eronat.
Pe perioada iernii, există moduri de reglare a temperaturilor. Așadar, o vom regla la 18-19 grade pentru perioadele de vacanţă, la 20 de grade pe perioada nopții şi 23 de grade pe timp de zi.
Însă pe timpul verii, recomandarea specialiștilor este ca centrala termică să fie pornită o dată pe lună pe încălzire. Astfel, se evită blocarea servomotorului, care cumută de pe apă caldă menajeră, pe încălzire.
Legea spune că, verificarea tehnică periodică trebuie efectuată cel puțin o dată la doi ani, de către o societate autorizată de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat. De menționat este și faptul că funcționarea îndelungată sau în condiții incorecte a unei centarle termice poate duce la uzura pieselor, apărând în timp disfuncționalități, care duc, în cele din urmă, la creșterea temperaturii de ardere a gazelor.