Țara din Europa unde a ajuns să coste 40 de lei. Se întâmplă într-un oraș european, după ce prețurile au explodat, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, fapt care a împiedicat comerțul din porturile de la Marea Neagră. Scumpiri s-au înregistrat scumpiri și la alte alimente de bază, cum ar fi carnea și pastele.
Războiul din Ucraina a adus mari probleme în ce privește comerțul din porturile Mării Negre. Prețurile de referință la grâu s-au majorat cu 40% la bursa din Chicago. Inflația alimentară globală, care deja era la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, s-a amplificat. Consumatorii din două dintre cele mai mari țări cultivatoare de grâu din toată lumea, Canada și SUA, resimt, de asemenea, problemele cauzate de războiul din Ucraina.
Apoi, brutăria italiană Calgary din Alberta a crescut prețurile cu 7%, iar decizia a fost luată pentru a putea face față costurilor asociate cu seceta canadiană din 2021 și cu inflația prețurilor la făină și drojdie. Astfel că Italia are prețuri în creștere la pâine, carne și paste. Italia importă o mare cantitate de grâu din Europa de Est și cumpără 80% din uleiul de floarea-soarelui din Ucraina, în afară de cantități mari de porumb pentru hrana animalelor.
În orașul italian Milano, pâinea a ajuns să coste aproape 40 de lei pe kilogram, însemând opt euro. În Bologna, Bari şi Trento, prețul a depășit șase euro, potrivit organizației naționale de comerț agricol Koldireti.
De menționat este că în luna noiembrie, la Milano pâinea costa 4,25 de euro. Așadar, prețul pâinii s-a dublat într-o perioadă de numai jumătate de an. Cea mai ieftină pâine din Italia se găsește la Napoli, acolo unde kilogramul costă cel mult doi euro.
Și la noi în țară avem scumpiri la pâine. În România, o franzelă simplă costa 1,5 lei, dar weekendul trecut, pâinea s-a scumpit. Multe brutării din țară vând pâinea cu 2 lei, după o creșteriede 50 de bani la acest aliment de bază pentru cei mai mulți dintre români.
În Egipt a fost plafonat prețul pâinii la circa 2,9 lei pe kilogram, după ce războiul a afectat exporturile de grâu către Orientul Mijlociu și nordul Africii. Tariful se majorase cu până la 25%, de la 1 la 1,25 lire egiptene pentru o pâine, în trei săptămâni de la izbucnirea ofensivei ruse. Și făina s-a scumpit cu 15%.