Piețele europene imobiliare, deși mult mai scumpe decât cea din România, au cunoscut un trend de creștere a vânzărilor, în special către clienții din alte țări. Așa se face că, recentele date, vorbesc despre țara din Europa în care românii cumpără cele mai multe apartamente, având în vedere scăderea valorii de achiziție a imobilelor. Citește mai departe și află despre ce țară este vorba.
Deși nu se ridică la numărul de cumpărători danezi, de exemplu, Spania este țara din Europa în care românii cumpără cele mai multe apartamente. Conform unei statistici de anul trecut, numărul românilor a crescut în cel puțin 20 de provincii din Spania, preponderența fiind în Insulele Baleare, Insulele Canare, Comunitatea Valenciană și Murcia.
Datele procentuale ale achizițiilor imobiliare făcute de rezidenții români, conform anuarului publicat de Colegiul Registratorilor din Spania (CRS), se ridică la 14,5% în 2022, asta însemnnd de fapt 646.241 de operațiuni. Conform CRS, este cel mai ridicat nivel din ultimii treisprezece ani și jumătate. Același document mai arată că, atât în ceea ce privesc românii, precum și restul comunităților de sătrini, vânzările au ajuns la un nivel record de 13,8% din total și peste 88.000 de operațiuni în 2022. Cu alte cuvinte asistăm la o invazie românească în țara din Europa în care românii cumpără cele mai multe apartamente.
Străinii cheltuiesc mai mult ca niciodată pentru proprietățile din Spania, cu o medie de 2.062 de euro pentru fiecare metrul pătrat, arată datele din 2022. Britanicii continuă să cumpere cele mai multe case, dar există multe alte naționalități care cheltuiesc mult mai mult pentru achiziționarea unei locuințe spaniole.
Suma pe care o plătesc pentru fiecare metru pătrat a crescut cu 10,6% de la an la an, comparativ cu a doua jumătate a anului 2021. Este chiar mai mult decât precedentul record, înregistrat în 2007, în timpul boom-ului imobiliar din Spania. Creșterea banilor cheltuiți se datorează în principal proprietarilor nerezidenți de case secundare, care cheltuiesc în medie 2.522 euro/metrul pătrat.
Această sumă este mult mai mare decât cea a străinilor rezidenți în Spania, care plătesc în medie doar 1.622 €/metrul pătrat, care a crescut cu 8,2% față de prima jumătate a anului 2021. Între timp, spaniolii plătesc în medie doar 1.560 euro/metrul pătrat, în medie, o creștere de 5,2 la sută față de anul trecut.
Cumpărătorii danezi sunt străinii care plătesc cel mai mult pentru o proprietate în Spania, cu 2.870 euro/metrul pătrat, urmați de americani, cu 2.837 euro/metrul pătrat și apoi de cumpărătorii norvegieni și suedezi, cu 2.701 euro/metrul pătrat. Germanii, vânători de proprietăți, se află pe poziția a cincea, plătind 2.657 euro/metrul pătrat, urmați de elvețieni cu 2.567 euro/metrul pătrat. Cei din Olanda, Franța, Belgia, Italia și Irlanda cheltuiesc, de asemenea, peste medie pentru proprietăți în Spania.
Vezi și: Bula imobiliară se sparge în România. Anunț important despre vânzările de case în țară
Investițiile totale în 2021 au reprezentat peste 270 de miliarde de euro, cu o rată de creștere mai mare cu 14% față de 2020. Acest lucru reprezintă o redresare puternică a sectorului după criză. per total, conform datelor oficiale, dimensiunea pieței imobiliare din Europa este de 286,1 miliarde de dolari în anul curent și se anticipează că va înregistra o creștere de peste 5,5% în perioada de prognoză.
Pandemia COVID-19 a avut un impact uriaș asupra sectorului imobiliar comercial european. Deși criza a avut un impact asupra economiei europene și asupra sentimentului investițional în rândul investitorilor și al ocupanților, sectorul își revine în prezent, dar nu a atins nivelurile de dinaintea pandemiei.
Potrivit Asociației Europene a Imobiliarelor Publice, sectorul imobiliar comercial din Uniunea Europeană a contribuit la un PIB combinat de peste 15,3 trilioane de dolari în 2021. Germania continuă să fie lider în sectorul imobiliar comercial, în pofida scăderii ratei de creștere a pieței. Rata de creștere a scăzut cu 8%, dar a înregistrat o creștere de 14% în comparație cu nivelurile de dinaintea pandemiei.
Marea Britanie este următoarea țară lider de piață, cu o rată de creștere anuală de peste 25% față de același trimestru din 2022. În plus, țări precum Suedia, Regatul Unit, Belgia și Norvegia au înregistrat cea mai mare creștere în acest sector. Între timp, Franța, Spania și Țările de Jos au înregistrat o redresare lentă din cauza unei scăderi a creșterii sectorului de retail.
Vezi și: Cel mai mare credit bancar din istoria României. Ce se întâmplă acum pe piața imobiliară
Potrivit statisticilor notariale spaniole de la Officla, prețurile plătite de cumpărătorii străini în Spania au crescut de la an la an în toate regiunile. Extremadura se află în fruntea listei, cu o creștere de 34,3 %; urmată de Asturias (27,5 %), Murcia (19 %), Madrid (16,6 %), Aragón (16,1 %), Valencia (13,6 %), Insulele Canare (13,1 %), Cantabria (11 %) și Catalonia (10,4 %).
În Andaluzia, prețurile au crescut cu 9,7%, în Galicia (9,5%), în Insulele Baleare (8,2%) și în Castilla-La Mancha (7,3%). În La Rioja, Țara Bascilor, Navarra și Castilla y León, creșterea a fost mai mică de 5 procente. Un alt aspect este cel al cumpărătorilor de origine ucrainean și rusă, în contextul actualei situații, iar datele statistice arată că, în ciuda faptului că cumpărătorii ucraineni nu reprezintă un procent mare din totalul achizițiilor străine, numărul cetățenilor ucraineni care au cumpărat proprietăți în Spania în prima jumătate a anului 2022 a crescut cu peste 73%, ajungând la 1.237 de vânzări, cea mai mare cifră înregistrată din 2007.
Cetățenii ruși au cumpărat, de asemenea, mai multe locuințe în Spania în această perioadă. Achizițiile de proprietăți de către ruși au crescut cu 27,5%, ajungând la un total de 1.418. În ciuda acestei creșteri, rușii sunt departe de maximul pe care l-au atins în 2014, cu 2.573 de locuințe achiziționate. Cetățenii ruși reprezintă puțin sub 2 la sută din totalul cumpărătorilor străini.