02 mai 2022 | 19:50

Țara din Europa care vinde 1 litru de ulei pe lună per familie. Același produs se găsește din plin în alte state

News
Țara din Europa care vinde 1 litru de ulei pe lună per familie. Același produs se găsește din plin în alte state
Retailerii spun că ar putea fi nevoiți să limiteze vânzările

Una din cele mai puternice economii din blocul european suferă în aceste zile. Rafturile goale din supermarketurile din Germania au devenit una dintre imaginile definitorii, odată cu războiul din Ucraina. Criza a provocat incertitudini în ceea ce privește aprovizionarea cu anumite produse alimentare. Retailerii îi îndeamnă pe oamenii din Germania să nu intre în panică și să cumpere produse precum ulei de floarea-soarelui și făină, chiar dacă prețurile s-au mărit și există riscul raționalizării.

Consumatorii din Germania fac stocuri de ulei de gătit și făină

Au apărut tot felul de rapoarte în ziare și pe rețelele de socializare, potrivit cărora războiul din Ucraina ar putea afecta aprovizionarea Germaniei cu ulei de gătit și alte produse. Odată cu declașnarea crizei, unii consumatori se pare că s-au hotărât să își facă rezerve.

Imaginile de pe rețelele de socializare arată rafturile unor supermarketuri din Germania golite de ulei de gătit și făină. Așa se întâmpla și  în martie 2020 cu hârtia igienică, dezinfectantul pentru mâini și paste făinoase. Acest fenomen a fost confirmat de mai mulți comercianți cu amănuntul.

„În sucursalele noastre, observăm o cerere crescută.

În special pentru ulei de floarea-soarelui, ulei de rapiță și ulei de măsline”, a declarat un purtător de cuvânt al Aldi Süd.

Contextul acestei grabe este războiul din Ucraina. Țara este cel mai important producător mondial de floarea-soarelui, prin urmare, și de ulei brut de floarea-soarelui. De când a început invazia rusă, toate exporturile au fost oprite.

Acest aspect a avut un impact asupra piețelor de peste ocean. „Am observat că există o penurie de uleiuri comestibile”, a declarat pentru Welt un purtător de cuvânt al supermarketului german Real.

Retailerii spun că ar putea fi nevoiți să limiteze vânzările de ulei de floarea-soarelui

Cu toate acestea, supermarketurile din Germania au subliniat că nu este nevoie ca consumatorii să intre în panică și să cumpere produse sau să raționalizeze proviziile pe care le au deja. Aceștia au subliniat varietatea de alternative disponibile pe rafturile lor.

În cazul în care continuă să existe o cerere crescută pentru anumite produse, lanțuri precum Aldi și Real au declarat că ar putea introduce măsuri pentru a împiedica clienții să cumpere mai mult decât „cantitățile normale pentru gospodărie”, politici care au fost utilizate în primele etape ale pandemiei. Asociația federală a comerțului alimentar german (BVLH) a făcut apel la populație să nu cumpere în panică.

„Ca și la începutul crizei coronavirusului, [ar trebui] să acționăm în solidaritate unii cu alții și să cumpărăm produse doar în cantități normale”, a declarat purtătorul de cuvânt Christian Böttcher pentru RND.

Prețuri record la ulei în Germania

La fel ca în cazul îngrășămintelor și al grâului, Ucraina și Rusia sun producători cheie de uleiuri de gătit. Cele două state au exportat masiv uleiul de floarea-soarelui, uleiul vegetal și uleiul de rapiță.

Războiul a perturbat capacitatea fermierilor de a cultiva culturile necesare pentru fabricarea uleiurilor de gătit. În același timp costul îngrășămintelor pentru culturi a dus la creșterea și mai mare a prețului.

Creșterea prețului la uleiul de floarea-soarelui vine într-un moment dificil. Untul și produsele lactate se scumpesc din cauza războiului. Uleiurile alternative, cum ar fi uleiul de măsline, se scumpesc de ceva vreme.

Îngrijorarea legată de potențiala penurie de uleiuri de gătit a provocat o fugă în magazinele din Germania la începutul acestei luni. Conflictul se face deja simțit în prețul anumitor produse în Germania.

Cel mai recent, costul uleiului de gătit a crescut semnificativ, o sticlă de un litru costând acum peste 6 euro, față de mai puțin de 2-3 euro în urmă cu doar câteva luni. Experții spun că incertitudinea de pe piață va continua și că situația s-ar putea chiar înrăutăți în următoarele săptămâni.

Uleiul de floarea-soarelui ar putea deveni în curând rar în Germania

Așa cum spuneam, Ucraina este cea mai importantă țară furnizoare a acestui produs. În prezent, nu există nicio reaprovizionare. Aldi a anunțat că ia măsuri și își raționalizează vânzările de ulei de gătit pe gospodărie. În multe piețe germane din Germania, rafturile pentru uleiul de gătit se golesc, sau au resmițit scumpiri masive, de până la 6 euro pe litrul de ulei.

Uleiul de floarea-soarelui ar putea deveni rar în Germania în câteva săptămâni din cauza războiului din Ucraina. Aceasta este ipoteza Asociației industriei de prelucrare a semințelor oleaginoase din Germania (Ovid).

„Se așteaptă ca livrările să fie suficiente pentru câteva săptămâni.”, a declarat directorul general al Ovid, Gerhard Brankatschk.

În prezent, nu există nicio aprovizionare din Ucraina,  cel mai important furnizor de ulei de floarea-soarelui. Cu toate acestea, consumatorii ar putea trece cu ușurință la alte uleiuri comestibile, cum ar fi uleiul de rapiță. Nu sunt de așteptat blocaje aici, mai spun experții.

Alternative pentru aprovizionarea pieței germane

Uleiul de măsline, de exemplu, provine din regiunea mediteraneană, care nu a fost afectată de război. În cazul uleiului de rapiță, agricultorii germani pot, de asemenea, să extindă oricând suprafața cultivată în cazul unei cereri mai mari.

Nici stocurile de ulei de soia din America Latină și de ulei de palmier din Asia nu sunt foarte mari. Dar toate acestea se datorează și faptului că în ultimii ani uleiul de rapiță și uleiul de palmier au fost folosite și pentru a produce biocombustibil, cum ar fi E10. Pentru aprovizionarea cu alimente propriu-zisă, ar fi de fapt suficiente cantități disponibile la nivel mondial, conform Expaturm.com.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro