Deși Occidentul a impus sancțiuni economice dure împotriva Rusiei, care deja suferă de o criză economică și alimentară, specialiștii spun că sancțiunile se vor întoarce ca un bumerang împotriva europenilor. Aceeași declarația a avut-o și Putin astăzi. Tot astăzi liderul de la Kremlin a anunțat că Rusia trebuie să fie foarte atentă la exporturile sale de alimente către țările ostile. Sancțiunile Occidentului au provocat o criză alimentară globală, dar și o criză energetică ce a determinat creșterea prețurilor la energie.
Avertizarea îi aparține lui Vladimir Putin, și a fost făcută astăzi în cadrul unei discuții la o reuniune privind dezvoltarea producției alimentare. Sancțiunile Occidentului din cauza invaziei din 24 februarie au avut un efect dur asupra Rusie.
Conform sepcialiștilor sancțiunile au generat cea mai gravă criză economică de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. De cealaltă parte, deși nu recunoaște criza internă, Moscova spune că impactul global al sancțiunilor ar putea fi mult mai semnificativ.
Astăzi Putin a vorbit despre efectele sancțiunilor, fără să facă referile la Rusia. Liderul de la Kremlin a avertizat că prețurile la energie vor crește în continuare. Pe de altă parte, având în vedere că Rusia este un mare exportator de îngrășăminte, sancțiunile ar genera și o penurie de îngrășăminte.
Toate aceste efecte la un loc, în opinia lui Putin, vor determina Occidentul să tipărească bani pentru a cumpăra provizii, ceea ce ar duce la penurie de alimente în rândul țărilor mai sărace.
„Sancțiunile vor exacerba în mod inevitabil penuria de alimente în cele mai sărace regiuni ale lumii. Vor stimula noi valuri de migrație. Vor duce la creșterea și mai mare a prețurilor la alimente. În aceste condiții actuale, o penurie de îngrășăminte pe piața mondială este inevitabilă.
Va trebui să fim mai atenți la aprovizionarea cu alimente în străinătate. În special să monitorizăm cu atenție exporturile către țările care ne sunt ostile.” a declarat Putin astăzi la reuniune, conform Reuters.
În afară de dependența de gazele rusești, atât agricultura din Occident, dar mai ales cea de pe continentul asiatic și african depinde de exportul rusesc de îngrășăminte. Conform unor date recente, Rusia produce mai mult de 50 de milioane de tone de îngrășăminte pe an, adică 13% din totalul mondial.
Deși pare puțin, cei 13% înseamnă extrem de mult pentru țările sărace de pe continentul african. Tot aici ar putea apărea o criză alimentară acută, având în vedere că Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, în această parte a lumii. Deși occidentalii nu vor să recunoască, spune Putin, efectele acestor sancțiuni vor fi ca un bumerang pentru multe piețe europene, dar mai ales pentru cele de pe continentul african și în Orientul Mijlociu.