Occidentul a fost de neoprit atunci când a impus sancțiuni împotriva oligarhilor ruși, apropiați de Kremlin. Mare a fost surpriza, însă, când magnatul rus Oleg Tinkov a declarat că a fost nevoit să își vândă participațiile la unul dintre cele mai mari companii rusești. Oligarhul avea participații la cele mai mari bănci din Rusia. Întrebat de ce, acesta a răspuns că se teme pentru viața sa după ce a criticat războiul din Ucraina.
Oleg Tinkov a fondat Tinkoff Bank, una din cele mai importante instituții financiare din Rusia. Recent a declarat că a fost forțat să vândă participația de 35% deținută de familia sa în bancă.
Oligarhul rus a făcut recent comentarii pe Instagram în care a criticat Rusia și invazia acesteia în Ucraina. Tinkov a declarat că și-a angajat gărzi de corp după ce prietenii l-au avertizat că ar trebui să se teamă pentru viața sa.
Oleg Tinkov, care a fondat banca digitală Tinkoff Bank în 2006, a descris războiul din Ucraina ca fiind „o nebunie”. În același timp i-a catalogat pe toți cei care îl susțin drept „cretini” într-o postare pe Instagram din 19 aprilie.
Săptămâna trecută s-a raportat că a vândut participația de 35% deținută de familia sa în Tinkoff Bank. Termenii tranzacției nu au fost dezvăluiți.
Omul de afaceri a declarat pentru The New York Times că „vânzarea disperată, o vânzare de foc” i-a fost impusă de Kremlin.
„Nu am putut discuta despre preț. A fost ca un ostatic – iei ceea ce ți se oferă. Nu am putut negocia”, a declarat leg Tinkov pentru The New York Times.
Deși nu a dezvăluit prețul, oligarhul a declarat că și-a vândut participația la 3% din ceea ce credea că este valoarea reală a acesteia.
Tinkoff Bank a negat caracterizarea sa a evenimentelor într-o declarație pentru The Times. Oficialii instituției au mai spus că nu au existat „niciun fel de amenințări de orice fel împotriva conducerii băncii”.
„Oleg nu a mai fost la Moscova de mulți ani, nu a participat la viața companiei și nu a fost implicat în nicio chestiune”, ar fi spus oficialii Tinkoff în declarație.
Conform Forbes, valoarea netă a lui Tinkov, la apogeul său, a fost de 7,7 miliarde de dolari. De la începutul războiului, acțiunile fostului holding al Tinkoff, TCS Group Holdings, s-au prăbușit cu peste 90%, mai spune Forbes.
Decizia lui Oleg Tinkov de a-și vinde participația a fost făcută publică săptămâna trecută. Atunci a declarat că se retrage pentru a se dedica mai mult timp îngrijirii sănătății și familiei sale.
Participația lui Tinkov la TCS a fost vândută conglomeratului Interros. Acesta este deținut de cea mai bogată persoană din Rusia, Vladimir Potantin. Deși detaliile exacte despre vânzare nu au fost făcute publice, capitalizarea de piață a companiei se ridica recent la 650 de milioane de dolari, după ce și-a pierdut masiv valoarea de la începutul invaziei.
Conform Forbes, Oleg Tinkov ar putea primi undeva în jur de 225 de milioane de dolari. În 2020, Tinkov a renunțat la funcția de președinte al Tinkoff Bank după ce a fost diagnosticat cu leucemie acută.
Fiu al unui miner siberian, Oleg Tinkov a fost unul dintre puținii miliardari autohtoni din Rusia care și-a făcut averea în afara industriei miniere și energetice.