Încă din decembrie 2021, Turcia a făcut demersurile necesare către ONU pentru a-i fi acceptată modificarea numelui, ca stat. Astfel a anunțat schimbarea numelui său oficial recunoscut internațional în limba engleză în Türkiye. Organizația Națiunilor Unite a schimbat numele de țară în urma unei solicitări din partea Ankarei în acest sens.
Într-un comunicat oficial emis astăzi de către ONU, este anunțată decizia forului de a accepta cererea Ankarei, depusă în decembrie 2021. „Organizația Națiunilor Unite a aprobat miercuri cererea Turciei de a-și schimba numele din Turcia în Türkiye”, se spune în comunicat. Anunțul oficial a fost făcut de către Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.
Schimbarea a intrat în vigoare imediat în momentul în care organismul a primit o scrisoare din partea ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu. Scrisoarea, adresată șefului ONU, conținea solicitarea de a schimba numele țării.
Cavusoglu a declarat că schimbarea ortografiei a fost adoptată ca parte a măsurilor menite să sporească prestigiul țării pe scena internațională.
„Împreună cu Direcția noastră de Comunicare, am reușit să pregătim un teren bun pentru acest lucru.
Am făcut posibil ca ONU și alte organizații internaționale, țări să vadă această schimbare de a folosi Türkiye„, a declarat Cavusoglu pentru agenția Anadolu.
Guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan a făcut presiuni pentru ca denumirea recunoscută la nivel internațional Turcia să fie schimbată în „Türkiye”, așa cum se scrie și se pronunță în limba turcă. Țara s-a numit „Türkiye” în 1923, după declararea independenței sale.
Turcia a început demersul de schimbare a numelui său oficial recunoscut internațional în limba engleză în Türkiye în decembrie. La acel moment Recep Tayyip Erdogan a publicat un memorandum oficial. În cadrul acestuia a cerut publicului să folosească Türkiye pentru a descrie țara în orice limbă.
„Türkiye este acceptată ca o marcă umbrelă pentru țara noastră în spațiile naționale și internaționale. Türkiye este cea mai bună reprezentare și expresie a culturii.
A civilizației și valorilor poporului turc.”, a declarat Erdogan la acea vreme.
De asemenea, Erdogan a sfătuit companiile să folosească „made in Türkiye” pentru bunurile exportate și a instruit agențiile de stat să folosească Türkiye în corespondența lor.
La începutul acestui an, guvernul a lansat un videoclip promoțional. Clipul face parte din campanie, ca parte a încercărilor sale de a-și schimba numele în limba engleză.
Videoclipul arată turiști din întreaga lume spunând „Hello Türkiye” în destinații celebre.
Direcția de comunicare a președinției turce a declarat că a lansat această campanie „pentru a promova mai eficient utilizarea numelui „Türkiye ca nume național și internațional al țării pe platformele internaționale”.
Nu era clar dacă numele, cu o literă care nu există în alfabetul englezesc, va prinde la scară largă în străinătate. În 2016, Republica Cehă și-a înregistrat oficial numele cu formă scurtă, Czechia.
Deși unele instituții internaționale îl folosesc, mulți încă se referă la țară prin numele său mai lung.
Radiodifuzorul de stat turc de limbă engleză TRT World a trecut la utilizarea „Türkiye”, deși cuvântul „Turkey” se strecoară printre jurnaliștii care încă încearcă să se obișnuiască cu schimbarea.
TRT World a explicat decizia într-un articol la începutul acestui an. Jurnaliștii declarau că la o căutare pe Google a cuvântului „Turkey” apare „un set confuz de imagini, articole și definiții de dicționar care confundă țara cu Meleagris”.
De fapt, jurnaliștii turci se refereau la celebrul curcan, o pasăre mare originară din America de Nord.