21 feb. 2022 | 21:51

Turcia vrea să își schimbe numele. Cum vrea Erdogan să evite confuzia cu un „curcan”

News
Turcia vrea să își schimbe numele. Cum vrea Erdogan să evite confuzia cu un „curcan”
Turcia vrea sa isi schimbe numele. Cum vrea Erdogan sa evite confuzia cu un „curcan”

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan este hotărât să schimbe numele țării sale din „Turkey” în „Türkiye”, motivând că actualul nume nu mai reprezintă cultura și valorile poporului turc. Neoficial însă schimbarea numelui ține de semnificația cuvântului „turkey” în limba engleză, care înseamnă „curcan”.

Turcia vrea să își schimbe numele din „Turkey” în „Türkiye”

Guvernul de la Ankara vrea să anunțe schimbarea numelui în cadrul Națiunilor Unite.

După căderea Imperiului Otoman (1922), denumirile Republicii Turcia au fost „Turkei” în limba germană, „Turquie” în franceză sau „Turkey” în limba engleză.

După aproape un secol, președintele Recep Tayyip Erdogan a hotărât să schimbe numele internațional al țării sale în varianta din limba turcă „Türkiye”.

Erdogan a emis un decret prezidențial în data de 3 decembrie 2021, în care arată că „Türkiye” „reprezintă şi exprimă cel mai bine cultura, civilizaţia și valorile națiunii turce”, arată Agerpres.

Guvernul de la Ankara dorește să informeze Națiunile Unite despre schimbarea numelui internațional al țării în următoarele săptămâni, astfel încât această decizie să fie oficializată.

Schimbările internaţionale de nume nu sunt chiar aşa de rare. Recent, Olanda s-a transformat în Ţările de Jos, iar Macedonia de Nord a renunţat la numele său oficial mult prea lung, „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, după o înţelegere cu Grecia.

Noul nume este folosit deja în Turcia

Schimbarea de nume ar putea aduce cu sine și anumite probleme pentru Turcia, dat fiind faptul că „ü” nu se regăsește în alfabetul multor limbi. Însă potrivit executivului de la Ankara, această chestiune s-ar putea rezolva folosind un simplu „u” în loc de „ü”, adică „Turkiye” în loc de „Türkiye”.

Odată cu adoptarea acestei măsuri, produsele turcești nu vor mai fi „Made in Turkey”, ci „Made in Türkiye”, iar potrivit lui Erdogan, aceasta este o dovadă a „orgoliului ţării în comerţul internaţional”.

Planul de a schimba numele ţării nu este nou. În 2000, Adunarea Exportatorilor din Turcia le-a cerut membrilor săi să-şi vândă produsele sub marca „Türkiye”, însă demersul nu a ajuns să fie pusă în practică.

Anumite instituții folosesc deja noul nume al țării, printre ele numărându-se postul public de radio TRT în limba engleză, diferite servicii ale agenţiei de ştiri publice Anadolu, plus ambasade şi organisme oficiale.

Evitarea confuziei cu „turkey” (curcan)

Aceasta nu este singura explicație din spatele schimbării numelui, ci mai este una de natură psihologică. „Turkey” în limba engleză înseamnă și „curcan”, iar odată cu schimbarea numelui țării, guvernul turc speră să pună capăt ironiilor și confuziilor legate de traducerea sa din limba engleză.

Potrivit profesorului Selciuk Candansayar, de la Departamentul de Psihiatrie al Spitalului Universitar Gazi din Ankara, în Turcia există un fel de traumă provocată de semnificația cuvântului „turkey” în limba engleză.

Meciul de fotbal care a schimbat percepția asupra numelui „Turkey”

Această traumă existentă în rândul populației turce a fost amplificată de felul în care ziarele britanice au relatat despre cea mai usturătoare înfrângere suferită vreodată de echipa națională de fotbal a Turciei, 0-8 pe teren propriu, în fața Angliei, în 1984, spune profesorul Candansayar.

„Cu acea ocazie, tabloidele (britanice) au titrat ‘Stuff the Turkey’ (‘Umpleţi curcanul’), ceea ce ne-a jignit din cale afară”, explică expertul turc.

Postul public de radio TRT, care exprimă și punctul de vedere al autorităților turce, semnalează faptul că la o simplă căutare al numelui „Turkey”pe Google, apare un amestec confuz de imagini, articole şi definiţii care asociază ţara cu tradiţionalul curcan servit la mesele americanilor de Ziua Recunoştinţei.

PlaySport
WOW! Mădălina Ghenea n-a mai apărut niciodată așa! Cum s-a lăsat pozată pe străzile din Veneția
Ego.ro
Andreea Marin, GOALĂ în cadă! Pozele incendiare din telefon au scăpat pe net. Niciodată nu ai văzut-o AȘA!
Digi24
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
Cancan.ro
Nu e o glumă! Meghan Markle s-a apucat să vândă dulceață de căpșuni 😲
Stirile PROTV
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Romania TV
Alina Sorescu a dat MAREA VESTE înainte de Paşte
Capital.ro
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
EVZ.ro
Se schimbă Revolut pentru România. Ce vor putea să facă acum clienții
Adevarul
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
BZI.ro
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
Spynews.ro
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Ce preț are sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu. Este un model unicat și de lux
Redactia.ro
Se pregătește ”nota de plată”! Ce riscă Ronald Araujo, după gesturile făcute la adresa lui Istvan Kovacs
Digisport.ro
Pepe a dezvăluit ce etnie are. Nici soția sa nu este româncă: „Mi s-a spus că sunt mai focos decât un român”
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Digi24
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Digi24
Nadia Comăneci, apariție-surpriză la București. Cum și cu cine s-a afișat fosta mare gimnastă
Unica.ro
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
EVZ.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capital.ro
Locul de pe Pământ unde aurul iese singur la suprafață. Cel care l-ar strânge ar câștiga 6.000 de dolari pe zi
Antena 3
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
Noapte magică în CHAMPIONS LEAGUE
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce gest neașteptat a făcut un tată, la scurt timp după ce fiica lui nu l-a lăsat s-o conducă la altar, la nuntă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro