În contextul ultimelor evenimente de la granița Turciei cu Orientul Mijlociu, dar și datorită deciziilor luate de preşedintele turc Tayyip Erdogan de a deschide granițele migranților, Uniunea Europeană a trecut la ”represalii” și la amenințări dure la adresa Turciei și a președintelui.
La finele săptămânii trecute, în plină criză epidemiologică, dar și a migranților veniți dinspre Turcia spre Europa, Consiliul European a anunţat că preşedintele turc Tayyip Erdogan va merge luni la Bruxelles pentru discuţii cu oficialii Uniunii Europene despre Siria şi migraţie, transmite Reuters. Erdogan s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European Charles Michel şi cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre migraţie, securitate, stabilitatea în regiune şi criza din Siria, în același timp Erdogan a solicitat duminică Greciei să „deschidă porţile” migranţilor, anunţând autorităţile de la Atena că a deschis frontierele sale şi să le permită migranţilor să meargă către ţări din Uniunea Europeană.
După aceste acțiuni, atât ale UE, cât și ale Turciei, Marine Le Pen a îndemnat luni Uniunea Europeană să-l ameninţe cu sancţiuni pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, iar pe preşedintele francez Emmanuel Macron să ne reinstituie frontierele împotriva actului de război, în opinia sa, al Ankarei, care a permis un aflux de migranţi la frontierele greceşti, relatează AFP. În același timp, Marine Le Pen a criticat-o pe preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care este ”pe cale să spună că, ceea ce trebuie este ca turcii să fie plătiţi din nou, să li se dea turcilor aproape 500 de de milioane (de euro), care sunt pe cale să facă ceea ce în mod normal este analizat ca un act de război”, în contextul în care, conform unei surse europene care declara joi pentru AFP că CE pregăteşte un nou ajutor suplimentar în valoare de 500 de milioane de euro pentru refugiaţii sirieni din Turcia şi o serie de alte măsuri în vederea calmării tensiunilor cu Ankara.
Dar, pentru a primii acești bani Turcia este condiționată de un singur lucru, spus de altfel de Ursula von der Leyen și confirmat de eurodeputatul conservator german Manfred Weber, și anume îndepărtarea migranţilor de la frontiera turco-greacă ca o precondiţie a unui ajutor financiar de 500 de milioane de euro, iar, în afara îndepărtării migranţilor de la frontiera elenă, Ursula von der Leyen a stabilit drept alte priorităţi imediate garantarea dreptului de azil, ajutorarea Turciei şi Greciei şi transferarea migranţilor şi refugiaţilor reţinuţi pe insulele greceşti către Europa continentală, mai ales a minorilor. În acest nou context, de presiune, a avut loc ieri, 9 martie 2020, întâlnirea dintre reprezentanții Comisiei Europene a UE, NATO și președintele turc Erdogan, întâlnire care s-a dorit a fi o ”relansare a dialogului” privind migraţia.
”Vom relansa dialogul. Evenimentele de la frontieră sunt inacceptabile şi nu trebuie să se repete. Pentru asta avem nevoie de toate părţile”, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.
Din fericire, sau din păcate, depinde din ce unghi privim lucrurile, discuțiile de aseară între părți nu s-au încheiat și, deci, nu s-au concluzionat deocamdată într-o decizie comună, favorabilă ambelor părți. Specialiștii spun că, în cele din urmă, cineva va trebui să cedeze, dar în condițiile actuale, cei care vor ceda sunt UE și NATO, având în vedere fluxul mare de migranți care sunt la granița turco-elenă și sunt pe cale să ”invadeze” Europa.