Care este țara din Europa care rămâne fără locuitori. Mai mult de o treime dintre oameni va pleca în următorii ani. Astfel, estimările arată că până în anul 2040 populația va scădea până la 1,7 milioane, adică o scădere de 34,5% în comparație cu anul 2018. Piramida populației se va inversa, generațiile cu vârsta de 50+ vor reprezenta circa jumătate din populația totală, iar cei cu vârsta de 60+ vor reprezenta o treime din aceasta.
Republica Moldova este țara din Europa care rămâne fără locuitori. Va apărea un dezechilibru puternic de gen la vârste înaintate, fapt care va duce la un număr foarte mare de gospodării de femei vârstnice cu o singură persoană, având un impact considerabil asupra sărăciei în rândul femeilor vârstnice, indică Evaluarea Cuprinzătoare Comună de Țară privind Egalitatea de Gen, efectuată de Echipa de Țară ONU în Moldova, inclusiv Banca Mondială.
Emigrarea continuă a populației cu vârstă apă de muncă, cu cel puțin 15,5% dintre moldoveni care doresc să părăsească Republica Moldova în următorii trei ani, dar și îmbătrânirea populației vor aprofunda impactul structurii demografice în Republica Moldova în ce privește dezvoltarea țării.
Cu toate că femeile și bărbații doresc să aibă până la trei copii, în realitate, ei au mai puțin de doi. Evaluarea a mai dezvăluit o rată mai mare de abandon școlar printre băieți decât în rândul fetelor.
În Moldova, alegerea unei profesii este puternic influențată de rolurile de gen, iar inegalitățile de gen în domeniul sănătății sunt semnificative și în extindere.
Natalia Covrig, autoarea studiului, a mai subliniat că, în domeniul ocupării, Moldova are cea mai mare prevalență a inactivității în rândul femeilor din regiune. Munca de îngrijire neremunerată în gospodărie și în familie reprezintă bariere în calea participării pe piața muncii, mai ales la femei, care își asumă responsabilitățile neremunerate de îngrijire în mod disproporționat. Femeile din zonele rurale au mai puțin acces la oportunități de muncă.
Republica Moldova este o țară situată în sud-estul Europei. În procesul dezmembrării Uniunii Sovietice, Republica Moldova și-a declarat independența la data de 27 august 1991.
Apoi, la data de 29 iulie 1994 a fost adoptată prima constituție a Republicii Moldova. Țara este membră a Organizației Națiunilor Unite, Consiliul Europei, Parteneriatului pentru Pace, OMC, OSCE, GUAM, CSI, OCEMN și al altor organizații internaționale. În cadrul Politicii Europene de Vecinătate, Republica Moldova a implementat primul Plan de Acțiune de 3 ani.