În cursul zilei de astăzi, Maia Sandu va convoca ședința Consiliului Suprem de Securitate, începând cu ora 10:00. Președintele Republicii Moldove va aborda subiecte de interes national, care nu mai suportă amânare. Informația a fost transmisă prin intermediul unui comunicat de presă transmis de Președenție.
Potrivit informațiilor de ultimă oră, venite din partea Moldovei, Maia Sandu va discuta cu membrii Consiliului Suprem de Securitate despre problemele care au lovit puternic țara odată cu invazia Ucrainei de către Rusia.
Printre acestea, pe lângă pericolul militar și teritorial, Republica Moldova se confruntă cu mari probleme de natură economică și socială, astfel că mii de cetățeni se găsesc în situația în care să nu mai aibă bani pentru a-și asigura hrana sau serviciile energetice.
„Pe ordinea de zi figurează subiecte precum efectele economice și sociale ale creșterii prețurilor și riscurile asupra economiei naționale; impactul creșterii prețurilor la resursele energetice; funcționarea mecanismelor concurențiale pentru asigurarea eficienței piețelor energetice și alimentare”, au precizat reprezentanții Președinției.
În urmă cu o săptămână, Maa Sandu a ținut un discurs istoric memorabil în cadrul Parlamentului European, cu ocazia căruia a a fost aplaudată puternic de toți cei prezenți acolo. Președintele Republicii Moldove a solicitat obținerea dreptului de a adera la Uniunea Europeană.
Aceasta le-a cerut membrilor UE să fie pragmatici și să permită ca Republica Moldova să vadă prin acest statut de țară candidat la UE luminița de la capătul tunelului.
„Suntem conştienţi de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conştienţi de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de ţară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu, având în vedere contextul războiului desfășurat la câțiva kilometri distanță de țara sa.
Din cauza invaziei rusești în Ucraina, Republica Moldova se confruntă cu cea mai mare inflație din Europa, respective 27%, aceasta putând ajunge chiar la 31%, potrivit specialiștilor.
Țara ar fi ajuns în această situație extremă și din cauza autorităților, care ar fi susținut artificial prețurile la nivele scăzute, ceea ce a generat o explozie a inflației.
„O bună parte a inflaţiei din Republica Moldova este o consecinţă a creşterii preţurilor pe plan internaţional, dar şi a amânării creşterii preţurilor în Republica Moldova. Este un efect întârziat. Inflaţia de 27% este pentru ultimele 12 luni, dacă se majorau treptat preţurile, saltul de majorare era mai domol. Inflaţia cea mai mare din Europa este efectul unei creşteri amânate a preţurilor.
Preţurile şi tarifele trebuiau ajustate anterior, dar s-a tărăgănat extrem de mult. De la gaz a pornit un val de inflaţie, pentru că acum Guvernul nu-şi mai permite subvenţii. S-a subvenţionat în perioada de iarnă cât s-a putut, acum preţurile au fost ajustate”, a spus expertul în domeniul energetic Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.