În 2020, COVID-19 a afectat aproape toate țările lumii. Peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume au fost, de asemenea, afectate. Guvernele a acționat într-un context de incertitudine radicală. S-au confruntat cu compromisuri dificile, având în vedere provocările de sănătate, economice și sociale pe care le ridică. Până în primăvara anului 2020, mai mult de jumătate din populația lumii a cunoscut un blocaj cu măsuri puternice de izolare. Printre primele țări afectate grav de pandemie a fost Italia. Statistica arată că peste 100.000 de italieni, persoane în vârstă, au decedat ca urmare a infectării cu covid. Efectul acestui procent a fost scăderea cheltuielilor cu fondurile de pensii ale guvernului italian.
Una din cele mai afectate state europene, Italia, a înregistrat peste un milion de decese anul trecut. Ca urmare a acestei siutații, dar și din cauza crizei economice, guvernul de la Roma se gândește la reformarea sistemului de pensii național.
La începutul lunii ianuarie a.c. guvernul italian s-a întâlnit cu cele trei sindicate principale pentru a începe să negocieze aspecte specifice ale reformei sistemului de pensii al țării.
„Aspectele legate de introducerea unei pensii contributive garantate pentru tineri și pentru cei care au început să lucreze după 1996 au fost examinate în profunzime, au decalrat oficialii guvernamentali
Sistemul de pensii din Italia până în 1996 a avut un sistem pe baza salariilor primite în ultimii ani de muncă, așa-numitul „sistema retributivo”. După acest an, Italia a trecut la un nou sistem în care pensiile sunt calculate pe baza contribuțiilor, „sistema contributivo”. CISL a subliniat faptul că angajații care au plătit contribuții în cadrul noului sistem nu au astăzi dreptul la un supliment la valoarea pensiei.
De asemenea, a subliniat cât de importantă este crearea unui mecanism de pensii suplimentare pentru persoanele care, deși au plătit mai mulți ani de contribuții, vor primi o pensie scăzută pentru că au lucrat în mare parte cu contracte pe termen scurt sau în locuri de muncă prost plătite, a precizat sindicatul într-un comunicat.
Obiectivul, la finalul rundelor de negocieri, este de a schimba structural reforma anterioară a sistemului de pensii pusă în aplicare prin legea Fornero, în 2011, a declarat Uniunea Italiană a Muncii (UIL). Potrivit propunerii sindicatelor, la calcularea pensiilor ar trebui să conteze perioada de timp petrecută în îngrijirea familiei și a membrilor de familie cu dizabilități.
În același timp, să se ia în cacul și perioada petrecută în formare și în educație, precum și cea petrecută în șomaj involuntar. În cazul femeilor, sindicatele propun ca reforma să ia în calcul perioada de concediu de maternitate ca o condiție importantă pentru a accesa vârsta de pensionare fără reduceri de pensii.
Guvernul italian a luat recent primele măsuri tranzitorii pentru a începe să repare sistemul în vederea reformării legii Fornero anul viitor. Acesta a decis, odată cu legea bugetului pentru 2022, să testeze doar pentru acest an opțiunea de pensionare anticipată pentru angajații din sectorul public și privat.
Excepția o vor face, însă, membrii fondurilor de pensii pentru profesioniști, care au împlinit vârsta de 64 de ani și au plătit 38 de ani de contribuții, o măsură numită „cota 102”.
Aceasta înlocuiește „„cota 100”, care a fost introdusă pentru o perioadă de trei ani, din 2019 până în 2021, oferind opțiunea de pensionare anticipată angajaților din sectoarele public și privat, dar nu și membrilor fondurilor de pensii pentru profesioniști,care au împlinit 62 de ani și 38 de ani de contribuții.
De asemenea, guvernul din Italia a prelungit „APE sociale”, o compensație plătită de Istituto Nazionale della Previdenza Sociale (INPS), până la 31 decembrie 2022 pentru anumite categorii de lucrători, de exemplu șomerii sau cei care au grijă de rude cu handicap, sau care sunt angajați în locuri de muncă obositoare.
Alte date statistice arată o reducere a cheltuielilor bugetare, ca urmare a numărului mare de persoane în vârstă care au decedat din cauza pandemiei. Institutul național italian de statistică spune că numărul deceselor, peste 100.000, înseamnă aproximativ 11,9 miliarde de euro la bugetul de pensii până în anul 2029.
Aceste reduceri, mai spun oficialii italieni, au extins posibilitatea de plată pentru femeile care acced la pensionare anticipată prin așa-numita „Opzione Donna”. Pachetul sociale este pentru femeile în vârstă de 58 de ani dacă sunt angajate sau de 59 de ani dacă desfășoară activități independente, precum și pentru cele care au cel puțin 35 de ani de contribuții, cu condiția să opteze pentru plata pensiei în cadrul noului sistem contributiv.