Țara care refuză autorizarea vaccinului AstraZeneca. Motivul pentru care s-a luat această decizie

Țara care refuză autorizarea vaccinului AstraZeneca. Motivul pentru care s-a luat această decizie
Țara care refuză autorizarea vaccinului AstraZeneca. Motivul pentru care s-a luat această decizie

O țară din Europa refuză autorizarea vaccinului AstraZeneca, din cauză că nu există date suficiente privind siguranța și eficiența serului, conform declarațiilor date de autoritătile acestui stat.

Țara care refuză autorizarea vaccinului

Elveția este țara care refuză autorizarea vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford și compania anglo-suedeză AstraZeneca. Motivul ar fi că nu există date suficiente în ce privește siguranța pe care o conferă serul. Autoritățile elvețiene au făcut anunțul miercuri. Această țară nu este singura care a luat această decizie. Mai multe state UE au decis să nu folosească vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Autoritatea de sănătate din această țară susține că pentru a obține mai multe informații despre siguranță, eficacitate și calitate, sunt necesare date suplimentare din noi studii. De asemenea, s-a mai anunțat că de îndată ce rezultatele vor fi primite, ar putea fi emisă o autorizație temporară.

„Datele disponibile în prezent nu arată o decizie pozitivă cu privire la beneficii și riscuri. Pentru a obține o evaluare concludentă, solicitantul va trebui, printre altele, să prezinte date suplimentare de eficacitate dintr-un studiu de fază III în desfășurare în America de Nord și de Sud, iar acestea vor trebui analizate”, a informat Swissmedic, autoritatea elvețiană de supraveghere a medicamentelor, într-un comunicat remis miercuri.

Ce spun cercetătorii despre vaccinul AstraZeneca

Cercetătorii de la Oxford susțin că vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 66,7% împotriva bolii simptomatice începând din săptămâna a doua după rapel. Pe data de 29 ianuarie și Comisia Europeană a aprobat administrarea acestuia persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. Mai multe țări au aprobat deja vaccinul.

Conform Agenției Europene pentru Medicamente rata de eficiență a vaccinului a fost a aproximată la 60%. Unele state din UE au anunțat că nu intenționează să vaccineze persoanele de peste 65 de ani cu acest ser. Motivul invocat de acestea ar fi datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul persoanelor vârstnice.

Germania a fost prima țară care a luat această decizie, urmată fiind de Austria, dar și de Franța și Suedia. Italia, în schimb, a decis să nu administreze acest vaccin persoanelor vârstnice. Marea Britanie, care folosește AstraZeneca pentru a imuniza toate categoriile de vârstă, a asigurat că serul este sigur și eficient.

Autorităţile din țara noastră vor stabili în această săptămână categoriile de persoane cărora li se va administra vaccinul de la AstraZeneca. Anunţul a fost făcut marți, 2 februarie, de coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă.

„Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate ale MS şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului din România, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI