04 feb. 2021 | 09:20

Care este diferența dintre vaccinul de la Pfizer, Moderna și cel de la AstraZeneca. Ce spun experții despre eficiența lor

Știri generale
Care este diferența dintre vaccinul de la Pfizer, Moderna și cel de la AstraZeneca. Ce spun experții despre eficiența lor
Diferențele tehnologice dintre vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Cele trei vaccinuri Covid-19 provin de la Pfizer, Moderna și cel de la AstraZenec. Vaccinurile Pfizer, Moderna și cel de la AstraZenec necesită fiecare două doze și nu sunteți complet vaccinat până nu ați avut ambele vaccinuri. Dar există multe diferențe între ele. Sunt diferențele tehnologice, diferențele de depozitare și fiecare are efectele sale secundare.

Diferențele tehnologice dintre vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Cele trei vaccinuri au raportat că sunt eficiente în jur de 90% în studiile în stadiu târziu. Vaccinul Universității Oxford / AstraZeneca își anunța rezultatele de faza a treia pe 23 noiembrie 2020.

Acesta a fost aprobat de autoritatea de reglementare a asistenței medicale din Anglia la 30 decembrie 2020 și administrat pacienților din Marea Britanie la 4 ianuarie. Vaccinul Pfizer / BioNTech a fost primul care a fost aprobat de Marea Britanie, iar vaccinul Moderna, care a fost aprobat pentru utilizare în SUA, nu a fost încă aprobat de Marea Britanie.

Vaccinul Oxford atacă gena coronavirusului în celule umane pentru a face proteina spike, la care sistemul imunitar creează un răspuns dacă virusul real intră în organism. Ambele vaccinuri, Pfizer și Moderna utilizează tehnologia cunoscută sub numele de mARN.

Noua tehnologie introduce în organism o secvență mesager. Aceasta conține instrucțiunile genetice pentru ca celulele proprii ale persoanei vaccinate să producă antigeni și să genereze un răspuns imun. Utilizarea mARN în acest mod este o metodă nouă.

Diferențele dintre cele trei este exact tehnologia folosită pentru producerea vaccinului. Dacă Pfizer și Moderna folosesc nouta tehnologie mARN, AstraZeneca a încercat să folosească aceeași tehnică, clasică, folosită la producerea vaccinului gripal, prin segvențierea celulei virusului și crearea unui antitod pe baza adn-ului acestuia.

Diferențele de depozitare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Una dintre principalele diferențe dintre vaccinuri este modul în care trebuie depozitate. Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit decât Pfizer. În ​​jurul acestuia există îngrijorări, dar cel de la AstraZeneca este cel mai ușor de depozitat.

În timpul transportului și depozitării, vaccinul Pfizer trebuie păstrat la aproximativ -70C (-100F) pentru a menține eficacitatea optimă. De asemenea, trebuie amestecat cu un alt lichid înainte de a putea fi administrat.

Pfizer și-a dezvoltat propriul ambalaj pentru a menține dozele reci cu gheață uscată. Astfel va putea fi depozitate timp de 10 zile fără congelatoare specializate. Dozele trebuie încă să fie transportate din Belgia, apoi trimise către centrele de vaccinare în camioane cu senzori termici și GPS trackers.

S-a demonstrat că vaccinul Moderna durează până la 30 de zile în frigidere de uz casnic. Poate sta la temperatura camerei până la 12 ore și rămâne stabil la -20 grade , timp de până la șase luni.

La fel ca majoritatea celorlalte vaccinuri, cel de la AstraZeneca va trebui trimis la centrele de vaccinare în camionete frigorifice sau cutii reci. Ulterior va trebui depozitat într-un frigider special pentru vaccinuri la temperaturi între 2C și 8C și protejat de lumină.

Eficiența celor trei vaccinuri diferă

Datele finale pentru vaccinul Pfizer au constatat că oferă o protecție de 95% împotriva virusului după două doze. De asemenea, s-a dovedit cu 94% eficient în rândul adulților cu vârsta peste 65 de ani. Prima doză a asigurat o protecție de 52% după 12 zile.

Rezultatele Moderna indică o eficiență de 94,5%, dar au spus că studiile sunt în curs de desfășurare, iar numărul final ar putea fi modificat. Studiul Oxford și AstraZeneca a constatat cu două doze o eficiență de 62%. Datele spun că eficiențe de 90% apare după administrarea a unei jumătăți de doză urmată de o doză completă cel puțin o lună mai târziu.

Unii au pus la îndoială aceste rezultate. Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a examinat datele și a recomandat administrarea a două doze complete. Agenția a concluzionat că vaccinul AstraZeneca a fost eficient cu până la 80% atunci când a doua doză a fost întârziată cu trei luni.

Vaccinul oferă deja 70% protecție la 22 de zile după prima doză, potrivit specialiștilor din Marea Britanie. A doua doză pentru vaccinurile Pfizer și Oxford poate fi administrată până la 12 săptămâni după prima doză.

Când a fost aprobat inițial, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a spus că a doua doză de vaccin Pfizer ar trebui administrată la 21 de zile după prima. Ulterior a schimbat această decizie într-un interval mai lung de 21 de zile până la 12 săptămâni. Pentru vaccinul AstraZeneca, a doua doză trebuie administrată între patru și 12 săptămâni după prima doză.

Contraidicațiile pentru toate cele trei vaccinuri

Femeile gravide sau care alăptează pot lua oricare dintre vaccinurile aprobate, dar este recomandată o discuție cu un medic despre riscurile și beneficiile. Pacienții cu alergie la un anumit ingredient din vaccinurile Pfizer sau AstraZeneca nu ar trebui să primească vaccinul.

Persoanele cu alte tipuri de alergii pot lua acum în condiții de siguranță vaccinurile, potrivit specialiștilor, care au analizat dovezile sutelor de mii de oameni inoculați până acum.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
ANUNȚUL MOMENTULUI în POLITICĂ! CIOLACU a CONFIRMAT
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro