Fiecare stat din lume are o capitală, în unele cazuri aceasta fiind stabilită cu zeci, poate sune de ani în urmă. Dar există și state, precum Egipt-ul, care și-a propus să construiască o nouă capitală administrativă. În cazul acesta orașul este construit la 20 de kilometri de capitala Cairo. Dar există și state care vor să-și construiască de la zero o nouă capitală, cum este cazul statului asiatic Indonezia. Numele noii capitale este Nusantara, astfel Jakarta acutala capitală rămânând doar unul din marile centre ecnomice din zonă.
Actuala capitală a statului Indonezia este Jakarta. Primele așezări de pe locul orașului Jakarta au fost stabilite la gura de vărsare a râului Ciliwung, probabil încă din secolul al V-lea d.Hr. Cu toate acestea, istoria oficială a orașului începe în 1527, când sultanul din Bantam i-a învins pe portughezii de acolo și a numit locul Jayakerta.
Orașul va deveni oficial capitala statului Indonezia pe 17 August 1945, aici locuind astăzi peste 10 milioane de locuitori, și este un înfloritor centru ecnomic, social, politic și de afaceri din această zonă de lume. Deși președintele și guvernul statului au avut în plan modificări urbanistice ale vechii capitale, deja aglomerată de blocuri și centre de afaceri, decizia de a construi un oraș nou, de la zero, a venit ca o surpriză.
Președintele Joko Widodo a anunțat planurile de relocare a capitalei la scurt timp după începerea celui de-al doilea mandat al său, la sfârșitul anului 2019, invocând problemele cronice de trafic, poluare, supraaglomerare și inundații de coastă din Jakarta, precum și nevoia unui nou motor economic departe de Java. Dar pandemia COVID-19 a împins proiectul pe plan secundar.
O audiere a unei comisii speciale a Camerei Reprezentanților, transmisă în direct pe YouTube până târziu în noaptea de luni spre marți, a sugerat că legislatorii sunt de acord că relocarea în sine nu trebuie să înceapă în prima jumătate a anului 2024, care a fost obiectivul inițial înainte de sfârșitul președinției lui Widodo la sfârșitul acelui an. În conformitate cu constituția națiunii, președintelui, care a preluat puterea în 2014, îi este interzis să candideze a treia oară.
Noua capitală a Indoneziei se va numi „Nusantara”, Camera Reprezentanților a țării adoptând recent o lege prin care guvernul va fi mutat de la Jakarta la o locație de pe insula Borneo. Potrivit ultimului proiect, legea stipulează numele Nusantara, un cuvânt indonezian folosit în mod obișnuit pentru a se referi la întreaga națiune din arhipelag. Ministrul planificării dezvoltării naționale, Suharso Monoarfa, a declarat că președintele Joko Widodo a propus acest nume.
Noua capitală se va afla în provincia Kalimantan de Est din Borneo, la aproximativ 2.000 km nord-est de Jakarta, actuala capitală de pe insula Java, care va rămâne centrul financiar și comercial al țării. Nusantara va avea o administrație de nivel provincial, la fel ca cele 34 de provincii din Indonezia.
Șeful Autorității Capitalei Nusantara, un organism la nivel național care va dezvolta noul oraș, trebuie să fie numit în termen de două luni de la adoptarea legii. Autoritatea ar trebui să înceapă să funcționeze până la sfârșitul anului, preluând anul următor pregătirile pentru relocarea capitalei.
Cel mai recent proiect de lege descrie „pregătirile, dezvoltarea și relocarea” noii capitale ca fiind un „program prioritar național pe 10 ani”. O clauză anterioară care prevedea că mutarea ar trebui să înceapă în prima jumătate a anului 2024 a fost eliminată.
Construcția fizică efectivă ar trebui să înceapă în 2022. Legiuitorii au convenit, de asemenea, să finanțeze parțial relocarea cu fonduri de stat, împărțind costul pe 10 ani. Guvernul a estimat anterior că proiectul va costa 466 de trilioane de rupii (32,5 miliarde de dolari), dar nu a actualizat această cifră de la începutul pandemiei.
În bugetul de stat pe 2022, guvernul central a pus deoparte 510,79 miliarde de rupii , aproximativ 35,8 milioane de dolari, pentru construcția noii capitale. Aceasta este, evident, o sumă foarte mică dacă ne gândim că întregul proiect este estimat la aproximativ 35 de miliarde de dolari, potrivit publicației Asia Nikkei.
Cu toate acestea, înainte ca lucrările de construcție să poată demara cu adevărat, mai era nevoie de adoptarea proiectului de lege privind capitala în Camera Reprezentanților din Indonezia (DPR). Ahmad Doli Kurnia, președintele Comisiei II a DPR, a declarat în decembrie 2021 că proiectul de lege era în curs de discuție, iar odată adoptat ca lege, atunci proiectul va deveni cu adevărat parte a agendei naționale, în conformitate cu planul general al noii capitale.
El a adăugat că proiectul va declanșa efectul de multiplicare și este pregătit să devină un nou centru de creștere economică națională. Se preconizează că DPR va finaliza deliberările până în februarie 2022, fiind trimis la DPR la 29 septembrie 2021.