OMS, avertisment categoric despre pandemia covid-19. Ce se va întâmpla în România și în lume

OMS, avertisment categoric despre pandemia covid-19. Ce se va întâmpla în România și în lume
Tedros Adhanom Ghebreyesus: ”Pandemia COVID-19 este un drum lung de la sfârșit.”

De curând a avut loc cea de-a 148-a sesiune a OMS. Directorul executiv Tedros Adhanom Ghebreyesus a făcut câteva comentarii pe marginea Pandemiei. Din alocuțiunea oficialului reiese că situație nu e nici pe departe rezolvată.

Tedros Adhanom Ghebreyesus face avetizări în legătură cu Pandemia

În deschiderea noii sesiuni Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că transmiterea este condusă de „satisfacție și neconcordanță în măsurile de sănătate publică”. Confuzia în abordarea COVID-19 înseamnă că pandemia este departe de a se termina. Pandemia poate fi controlată în câteva luni cu măsuri dovedite de sănătate publică, a mai spus șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

”Pandemia COVID-19 este un drum lung de la sfârșit. Dar avem multe motive pentru optimism. Avem o scădere a cazurilor și deceselor în primele două luni ale anului. Asta arată că acest virus și variantele sale pot fi oprite ”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Oficialul a mai spus că transmiterea a fost determinată de lipsa de informare corectă, de confuzia creată de informațiile eronate, dar și prin nerespectarea restricțiilor. Ultimele informații arată că India a depășit Brazilia la numărul de cazuri.

India a devenit națiunea care a înregistrat al doilea cel mai mare număr total de infecții la nivel mondial după Statele Unite. Statul indian a administrat aproximativ 105 milioane de doze de vaccin la o populație de 1,4 miliarde.

Liderul echipei OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove, a declarat că Pandemia crește exponențial. Oficialul a dat și cifre, vorbind de o creștere de nouă la sută a cazurilor săptămâna trecută. Este a șaptea săptămână consecutivă de creștere și o creștere cu cinci la sută a deceselor.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că în unele țări, în ciuda transmiterii continue, restaurantele și cluburile de noapte erau pline. În alte state piețele erau deschise și aglomerate, cu puțini oameni care luau măsuri de precauție.

Turcia raportează cele mai mari cazuri zilnice de COVID-19 de când a început Pandemia

Turcia a înregistrat 54.740 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore. Datele ministerului sănătății au anunțat miercuri cele mai mari cazuri zilnice de la începutul Pandemiei. Cel mai recent număr zilnic de morți a fost de 276. De asemenea, cel mai mare de la începutul focarului, ceea ce a ridicat numărul total cumulat la 32.943 de decese.

Între timp, liderii africani și oficialii internaționali din domeniul sănătății au solicitat extinderea producției de vaccin pe continent. Oficialii africani au creat parteneriate pentru a spori expertiza și investițiile în ainfrastructură. Africa s-a străduit să achiziționeze vaccinuri și importă marea majoritate a medicamentelor și a echipamentelor sale medicale.

Țările africane ar putea solicita îndrumări din țări precum India și Brazilia cu privire la modul în care și-au dezvoltat industriile farmaceutice generice. Africa importă acum 99 la sută din toate vaccinurile sale. Continetul african ar trebui să urmărească reducerea importurilor la aproximativ 40 la sută până în 2040, a declarat directorul CDC Africa John Nkengasong.

În aceași alocuțiune Tedros Adhanom Ghebreyesus a dat asigurări că vor exista vaccinuri pentru toată lumea. În același timp a dat garanții că producțiile de vaccin vor continua și vor fi trimise acolo unde este nevoie.

”Va fi suficient vaccin pentru toată lumea. Acum trebuie să lucrăm împreună ca o singură familie globală. Va trebui să lucrăm pentru a acorda prioritate celor care prezintă cel mai mare risc de boli grave și deces, în toate țările. În ultimele 9 luni, Accelerator ACT și pilonul pentru vaccinuri COVAX au pus bazele pentru distribuția și desfășurarea echitabilă a vaccinurilor.

Am depășit barierele științifice, juridice, logistice și de reglementare. Am asigurat 2 miliarde de doze de la cinci producători, cu opțiuni pentru mai mult de 1 miliard de doze și ne propunem să începem noi livrări.”, a mai declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.