16 mart. 2022 | 13:39

Țara care a impus restricții la vânzarea produselor alimentare. Probleme majore din cauza războiului Rusia-Ucraina

News
Țara care a impus restricții la vânzarea produselor alimentare. Probleme majore din cauza războiului Rusia-Ucraina
Criza din Ucraina duce la decizii dure în zonă

În aceste zile tulburi, Chișinăul se teme că trupele rusești vor ocupa Transnistria. Presa rusească, în mod ironic evident, scrie că moldovenii îi acceptă pe ucraineni, în timp ce ei înșiși fug în România. Realitatea este una cu mult mai dură, decât ironiile din presa aservită lui Putin de la Moscova. O destabilizare, și-așa fragilă, în Transnistria ar da peste cap toate eforturile diplomatice de a-l determina pe Putin să încheie ostilitățile din Ucraina. Atât în zona transnistreană, cât și în Crimeea, Putin are la dispoziție cele mai loiale trupe de soldați, loilaiști încă din vremea URSS-ului.

Republica Moldova adăpostește 270.000 de refugiați din Ucraina

Frica a cuprins societatea moldovenească, a declarat Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă. De aceea, cetățenii Republicii Moldova pleacă în România pentru a sta acolo în conflictul din Ucraina, care, în opinia lor, se poate extinde în Republica Moldova.

Ne temem de legăturile dintre trupele rusești și Transnistria”, a explicat Țăranu, menționând că astăzi nu există riscul unor operațiuni militare în regiune. În același timp, în Republica Moldova sosesc refugiați din Ucraina, pentru întreținerea cărora Chișinăul cere ajutor din partea UE.

270.000 de refugiați din Ucraina au sosit în Republica Moldova, spune Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, șeful Centrului de Studii Strategice și Consultanță Politică de la Chișinău Politicon.

„Este un număr mare pentru țara noastră. Dar moldovenii îi acceptă cu bunăvoință pe refugiați, mașinile particulare îi așteaptă deja la punctul de control la frontieră, oamenii înșiși vin, îi hrănesc pe noii veniți și îi duc la adresă. Mulți oameni folosesc Moldova ca tranzit și merg mai departe – în țările UE.

Dar o parte rămâne. Această categorie de refugiați închiriază apartamente, unii își găsesc un loc de muncă. Statul a înființat centre de primire a refugiaților, unde aceștia locuiesc până când își găsesc o locuință mai bună. Dar Moldova nu are suficiente fonduri pentru a-i susține pe refugiați, iar guvernul cere ajutor de la UE”, a explicat Țăranu.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a declarat pentru BBC că peste 270.000 de refugiați din Ucraina au ajuns în Moldova, dintre care aproximativ 100.000 se află în prezent în țară.

Presa de la Moscova anunță raționalizarea alimentelor în Transnistria

Ca urmare a actualei situații, se pare că autoritățile pro-ruse din Transnistria au luat decizia de a raționaliza vânzarea de alimente către populația transnistreană. Relatările despre aceste decizii vin tot din presa rusă de la Moscova, dar fără prea multe detalii.

Conform presei, cetățenii transnistreni vor cumpăra raționalizat făina, uleiul de floarea soarelui, zahărul și sarea. Decizia s-ar datora și problemelor de aprovizionare atât în zona transnistreană, dar și în Moldova, datorită întreruperii activității din portul Odessa, unde trupele rusești încă încearcă să ocupe orașul.

Deși nu sunt impuse restricții de acest gen, și în Republica Moldova, spun specialiștii de aici, populația a început să cumpere masiv și să-și facă provizii, pe fondul situației actuale. Analiștii spun totuși că există alternative, și că siguranța alimentară din statul vecin nu este, pentru moment, periclitată în vreun fel. Dar, cu toate astea, primul ministru Natalia Gavriliță anunța o restricție la exportul de cerelea, în special la exportul de porumb, dar și la anumite produse alimentare.

„Am introdus câteva restricții la exportul de porumb și de alte produse alimentare.

Intenționăm să luăm alte măsuri care se referă la reorientarea economică a țării, ceea ce va implica unele cheltuieli de tranzacție”, a spus prim-ministrul Natalia Gavriliță.

Transnistria, care în trecut a fost una din cele mai importante zone economice ale fostei RSS Moldova, astăzi condusă de autoritățile pro-ruse, poate fi un element destabilizator în zonă, dacă Kremlinul ia decizia de a intra aici. Rămâne să vedem care va fi evoluția situației, în zilele următoare.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro