Cozi de sute de metri în vama din Republica Moldova. Ucrainenii fug de atacul lui Putin

Cozi de sute de metri în vama din Republica Moldova. Ucrainenii fug de atacul lui Putin
Ce se intampla in aceste momente

Vladimir Putin a anunțat pe 24 februarie, la ora 5:00 a României, că va începe invazia în Ucraina. Mai multe orașe au fost bombardate, iar autoritățile s-au mobilizat rapid. Discursul președintelui rus a motivat decizia de a bombarda orașe ucrainiene, spunând că s-a destabilizat echilibrul de puteri și că atacul este, de fapt, „o apărare”. 

Ucrainienii fug din calea bombardamentelor

În acest sens, mii de oameni și-au făcut bagajele și au plecat din Ucraina. În momentele de față s-au format cozi imense pe sensul de intrare în Republica Moldova. Zeci de mașini așteaptă să treacă vama pentru a fugi din calea bombardamentelor, în timp ce autoritățile ucrainiene promit să aibă grijă de cetățeni.

La vama Palancă s-au format cozi imense de mașini pe sensul de intrare în Republica Moldova. 

Ministrul Apărării din România spune că țara noastră este pregătită să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina, în lumina noilor evenimente. 

România, pregătită să ofere azi refugiaților

„Există mai multe estimări, dar am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi. Aceasta este cifra pentru care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne şi cu celelalte instituţii care au în subordine acest lucru. (…)

Există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile oraşe, există zone pentru asta în vecinătatea graniţelor”, a spus marți ministrul Apărării, întrebat dacă România este pregătită să primească refugiați din Ucraina.

„Nici acum nu ne aşteptăm la fluxuri majore care să vină aici, dar niciodată nu se ştie, în funcţie de evoluţiile armate, dacă ar fi cazul, dar deocamdată vorbim de o situaţie ipotetică”.

Vasile Dîncu spunea, în luna ianuarie, că România are o rezervă strategică ce cuprinde un stoc de locuri care ar putea caza mii de posibili refugiați. 

În țara noastră există șase centre pentru refugiați în București, Timiș, Maramureș, Suceava, Giurgiu și Galați. 

Acestea au fost ocupate în proporție de 70% în 2021, pentru că numărul solicitărilor de azil a crescut cu peste jumătate față de anul 2020.