24 feb. 2022 | 19:53

Țara de lângă România unde s-au golit rafturile din supermarketuri. Oamenii sunt panicați

Politică
Țara de lângă România unde s-au golit rafturile din supermarketuri. Oamenii sunt panicați
Panică în orașele din apropierea zonelor de conflict

Ca urmare a declanșării atacului asupra Ucrainei, Republica Moldova a anunțat că își închide spațiul aerian, la scurt timp după ce președinta Maia Sandu a declarat că Chișinăul va introduce starea de urgență și că este gata să primească zeci de mii de persoane care fug din Ucraina după atacul rusesc. Panica s-a instaurat în mai toate orașele din țara vecină, mai ales cele aflate în apropiere de zona de conflict. Situația se precipită, având în vedere că în zona Transnistria, Rusia are trupe armate încă de la momentul declarării republicii sparatiste Transnistria.

Republica Moldova își închide spațiul aerian

Declanșarea atacurilor rusești asupra Ucrainei a pus Republica Moldova într-un grad ridicat de alertă. Imediat după declanșarea ofensivei, președintele Maia Sandu anunța instaurarea stării de urgență pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Pe de altă parte, panica s-a instaurat rapid, mai ales în orașele din apropierea conflictelor ruso-ucrainene, iar majoritatea populației de aici a golit magazinele de alimente și provizii.

Panică în orașele din apropierea zonelor de conflict

Datele din teren spun că peste 4.000 de cetățeni ucraineni au trecut granița cu Moldova, pentru a se refugia din calea bombardamentelor rusești. În zonele de frontieră de la Palanca și Ocnița autoritățile moldovene au organizat puncte de primire a refugiaților cu provizii de alimente și nu numai, conform RFE.

Problema este și mai delicată, având în vedere situația cu mica republică separatistă Transnistria, unde în prezent, Federația Rusă deține un număr important de soldați, într-un stat separatist nerecunoscut și recunoscut la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova.

Citește și: Vladimir Putin a început războiul în Ucraina. LIVE TEXT: Mii de ucraineni așteaptă să intre în Republica Moldova de teama războiului. Maia Sandu a declarat stare de urgență

Armata a 14-a de gardă sovietică, o amenințare întreaga regiune

În Transnistria, Rusia are aproximativ 1.500 de soldați, ceea ce reprezintă o prezență semnificativă, având în vedere că armata statului separatist are aproximativ 5.000 de soldați.

Rusia a acumulat trupe în masă în Peninsula Crimeea, o regiune din sudul Ucrainei cu o coastă la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova în 2014. De asemenea, Moscova a desfășurat un număr semnificativ de trupe în Belarus, un stat pro-rus situat la nord de Ucraina.

Frontierele estice ale Ucrainei au fost deja compromise de o prezență militară rusă intensă. Prin urmare, deși este un stat mic, Transnistria, situată la sud-vest de Ucraina, cu o linie de frontieră de 400 km cu Kievul, poate ajuta Rusia să pună un asediu militar aproape complet asupra Ucrainei dinspre sud, nord și est.

Citește și: Crește numărul morților în Ucraina. Vestea tragică de ultimă oră

Transnistria un loc crucial pentru invazia rusă în Ucraina

Această prezență militară rusă datează din 1992, când Armata a 14-a de gardă sovietică a intervenit în războiul din Transnistria în sprijinul forțelor separatiste transnistrene. După încheierea războiului, care s-a soldat cu o victorie transnistreană susținută de Rusia și cu independența de facto a regiunii, forțele ruse au rămas într-o presupusă misiune de menținere a păcii.

Ulterior, s-au reorganizat în 1995 în Grupul Operațional al Forțelor Ruse (OGRF), din care o parte asigură în prezent paza depozitului de muniții de la Cobasna. Guvernul Republicii Moldova consideră că prezența acestor trupe rusești este ilegitimă și a cerut retragerea lor și înlocuirea cu forțe internaționale. Cu toate acestea, Rusia s-a opus.

Această mică țară nerecunoscută este situată de-a lungul graniței de est a Moldovei cu Ucraina, ceea ce face din Transnistria un loc crucial pentru o eventuală invazie rusă în Ucraina.

Transnistria are o suprafață totală de 4.163 de kilometri pătrați și găzduiește o populație de 350.000 de locuitori, potrivit estimărilor moldovenești. Dar ea are o importanță crucială pentru a doua armată ca mărime din lume, Rusia, mai ales acum când Vladimir Putin, s-a decids să invadeze la scară largă Ucraina.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro