07 feb. 2019 | 09:30

Tânțari modificați genetic rezistenți la Zika ar putea salva milioane de vieți

Știri generale
Tânțari modificați genetic rezistenți la Zika ar putea salva milioane de vieți

Cercetătorii australieni au creat cu succes o metodă unică menită să ajute împotriva răspândirii virusului Zika. Mai exact, oamenii de știință au creat țânțari modifiați genetic în laborator imuni la virusul Zika.

Organizaţia de Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO) a anunţat, pe data de 6 februarie, că a reuşit să obţină ţânţari modificaţi genetic rezistenţi la virusul Zika. Acest lucru a fost posibil prin injectarea unei gene sintetice anti-Zika în embrionii ţânţarilor, astfel transmiterea virusului periculos de către exemplarele ajunse la maturitate va putea fi evitat.

„Studiul nostru a descoperit că ţânţarii cu gena anti-Zika nu au mai putut contracta Zika în timpul hrănirii, devenind astfel incapabili de a răspândi virusul altor persoane’”, a explicat Prasad Paradkar, cercetător şef la CSIRO şi coautor al studiului.

Virusului Zika este transmis de țânțarii Aeges aegypti, care sunt activi și în timpul zilei. Până acum celebrul virus a provocat peste 4.000 de cazuri de malformaţii congenitale consemnate în mai multe zone în 2015 şi reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii a milioane de persoane. Infecţiile cu virusul Zika nu cauzează simptome, sau unele foarte uşoare în majoritatea cazurilor.

„Într-o bună zi, în urma mai multor studii, acest ţânţar ar putea ajunge să înlocuiască populaţiile de Aedes aegypti din sălbăticie, (o măsură) în plus în arsenalul de strategii de control luate împotriva acestui ţânţar pentru a stopa răspândirea virusului în întreaga lume”, a mai adăugat Prasad Paradkar.

Principala modalitate de răspândire a virusului este prin muşcăturile de ţânţari, în special cei de tipul Aedes aegypti. Aceştia, se găsesc în regiunile tropicale şi subtropicale și reprezintă principalul motiv pentru care virusul s-a răspândit atât de repede.

Aceşti tânţari răspândesc şi viruşii dengue şi chikungunya. Ei se înmulţesc în containere cu apă şi în lacuri şi sunt activi în special între apus şi răsărit. Tânţarii devin purtători de virus în momentul în care muşcă un om infectat.

Este posibil să existe o legătură între virusul Zika şi nou-născuţii cu microcefalie și anume o afecţiune congenitală, care rezultă în dezvoltare redusă a creierului şi un cap anormal de mic.

„Infectatea în timpul sarcinii poate provoca complicaţii ce pot pune în pericol viaţa unui fetus sau a unui nou-născut, printre acestea numărându-se malformaţii congenitale precum microcefalia”, a precizat Paradkar.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Locul din România devastat de ciumă. Mii de oameni au murit în doar câteva zile
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro