Tânțari modificați genetic rezistenți la Zika ar putea salva milioane de vieți

Tânțari modificați genetic rezistenți la Zika ar putea salva milioane de vieți

Cercetătorii australieni au creat cu succes o metodă unică menită să ajute împotriva răspândirii virusului Zika. Mai exact, oamenii de știință au creat țânțari modifiați genetic în laborator imuni la virusul Zika.

Organizaţia de Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO) a anunţat, pe data de 6 februarie, că a reuşit să obţină ţânţari modificaţi genetic rezistenţi la virusul Zika. Acest lucru a fost posibil prin injectarea unei gene sintetice anti-Zika în embrionii ţânţarilor, astfel transmiterea virusului periculos de către exemplarele ajunse la maturitate va putea fi evitat.

„Studiul nostru a descoperit că ţânţarii cu gena anti-Zika nu au mai putut contracta Zika în timpul hrănirii, devenind astfel incapabili de a răspândi virusul altor persoane’”, a explicat Prasad Paradkar, cercetător şef la CSIRO şi coautor al studiului.

Virusului Zika este transmis de țânțarii Aeges aegypti, care sunt activi și în timpul zilei. Până acum celebrul virus a provocat peste 4.000 de cazuri de malformaţii congenitale consemnate în mai multe zone în 2015 şi reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii a milioane de persoane. Infecţiile cu virusul Zika nu cauzează simptome, sau unele foarte uşoare în majoritatea cazurilor.

„Într-o bună zi, în urma mai multor studii, acest ţânţar ar putea ajunge să înlocuiască populaţiile de Aedes aegypti din sălbăticie, (o măsură) în plus în arsenalul de strategii de control luate împotriva acestui ţânţar pentru a stopa răspândirea virusului în întreaga lume”, a mai adăugat Prasad Paradkar.

Principala modalitate de răspândire a virusului este prin muşcăturile de ţânţari, în special cei de tipul Aedes aegypti. Aceştia, se găsesc în regiunile tropicale şi subtropicale și reprezintă principalul motiv pentru care virusul s-a răspândit atât de repede.

Aceşti tânţari răspândesc şi viruşii dengue şi chikungunya. Ei se înmulţesc în containere cu apă şi în lacuri şi sunt activi în special între apus şi răsărit. Tânţarii devin purtători de virus în momentul în care muşcă un om infectat.

Este posibil să existe o legătură între virusul Zika şi nou-născuţii cu microcefalie și anume o afecţiune congenitală, care rezultă în dezvoltare redusă a creierului şi un cap anormal de mic.

„Infectatea în timpul sarcinii poate provoca complicaţii ce pot pune în pericol viaţa unui fetus sau a unui nou-născut, printre acestea numărându-se malformaţii congenitale precum microcefalia”, a precizat Paradkar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI